Za Simpo i Jumko zainteresovani i domaći i strani investitori – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Za Simpo i Jumko zainteresovani i domaći i strani investitori

Za “Simpo” i “Jumko” postoji interesovanje i domaćih i stranih investitora, kaže državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Prema njegovim rečima, čeka se da te dve fabrike iz Vranja usvoje Unapred pripremljeni plan reorganizacije i da se za njih nađu partneri. On je za “Blic” rekao da je za 2.400 ljudi koji rade u “Simpu”, ali i za 1.500 zaposlenih u “Jumku” država mnogo uradila.

“Oni sada rade, a ne kao 2013. kada su bili na ulicama. To nije urađeno da bi ostale u vlasništvu države već da bi se konsolidovale, pa tek onda privatizovale”, rekao je Stevanović.

Postoje, kaže, i zainteresovani partneri za MSK i Petrohemiju, obe kompanije posluju pozitivno što je, dodaje, dobar potencijal da se nađe dobar kupac.

“Razgovara se na nekoliko adresa”, rekao je Stevanović.

Upitan o subvencijama po radnom mestu za strane investitore, Stevanović je rekao da je prosek do 2013. bio 10.000-11.000 evra po radnom mestu, a sada 5.000-5.500 evra. U najrazvijenijim opštinama su do 3.000, a u nerazvijenim do 7.000 evra.

“Mi smo ovom merom pomogli smanjenje stope nezaposlenosti sa 26 na 11,3 posto, iz deficita prešli u suficit i postali zemlja koja je po rastu BDP na samom vrhu na evropskom nivo”, rekao je Stevanović.

Plate, kako je rekao, u tim fabrikama shodno zakonu moraju biti 20 odsto više od minimalne zarade.

Srbiji su, kaže, do sada bila potrebna takva ulaganja koja su podrazumevali i veliki broj radnih mesta, ali sada može da se menja strategija i da se usmeri ka kapitalno intenzivnim projektima.

“To znači da će se subvencionisati investitori kao što su Cumtobel, Alboni, gde su plate i preko 600-700 evra. Razmišljamo kako da Srbija nađe svoje mesto na mapi četvrte industrijske revolucije i dovede investitore koji traže visokokvalifikovane stručnjake”, kaže Stevanović.

Navodi da su u 2018. potpisana 24 ugovora sa investitorima, od toga 11 sa stranim i 13 sa domaćim.

“Problem je to što domaći investitori nemaju radno intenzivne projekte, kao Leoni ili Jura, gde je 1.000-2.000 i više radnih mesta. Kod naših su manji projekti sa 100 do 300 radnih mesta”, rekao je Stevanović.

Država je, navodi, ove godine namenila 1,7 milijardi dinara za razvoj preduzetništva, a ako bude potrebno, obezbediće se još 300 miliona dinara jer je, dodaje, razvoj malog i srednjeg preduzetništva ključ razvoja države. Stevanović je rekao da je u 2018. osnovano 20.000 novih preduzeća u odnosu na 2017. i otvoreno više od 55.000 novih radnih mesta što je, dodaje, rezultat politike podsticaja.

Tags
Back to top button