Bogataši ne odustaju od kupovine stanova u gradu koji nestaje – Bankar.rs
SVE VESTI

Bogataši ne odustaju od kupovine stanova u gradu koji nestaje

Majami, jedan od najposećenijih gradova na svetu, mogao bi u narednih 80 godina većim delom biti pod vodom, smaraju naučnici. Naime, ovaj grad koji se nalazi na manje od dva metra nadmorske visine, već sad se suočava sa poplavama zbog podizanja nivoa moračak i kada ne padaju obilne kiše.

Ipak, tržište luksuznih nekretnina u Majamiju cveta, a kako kažu tamošnji agenti za nekretnine, bogate kupce klimatske promene i mogućnost potaanja barem dela grada ne brinu previše, barem ne dovoljno sa ne kupuju nove luksuzne apartmane, piše Index.hr.

“Ne postoji scenario prema kome će Majami kakav danas znamo postojati na kraju ovog veka”, smatra Džef Gudel, autor knjige “Voda će doći: Podizanje mora, gradovi koji tonu i ponovno stvaranje civilizovanog sveta”.

Procene koliko će se nivo mora podići razlikuju se, ali prema američkoj Kancelariji za okeanologiju, to bi do 2100. godine moglo doseći skoro dva metra, dakle onoliko koliko je i prosečna nadmorska visina Majamija.

Ipak, sve više bogatih biznismena sa svojim porodicama odlučuje da napusti savezne države poput Kalifornije i Njujorka u kojima su porezi visoki pa se doseljavaju upravo u Majami kako bi iskoristili status Floride kao države koja ne oporezuje njihove prihode. Mnogi od njih žele da se dosele upravo na samu obalu, u luksuzne apartmane i stanove.

Tags
Back to top button