Šta povezuje međunarodnu korupciju i novčanice od 100$ – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Šta povezuje međunarodnu korupciju i novčanice od 100$

Broj američkih novčanica od sto dolara udvostručio se od finansijske krize na više od 12 milijardi širom sveta, pokazuju najnoviji podaci Federalnih rezervi SAD. Stručnjaci veruju da bi taj talas mogao da se poveže sa globalnom korupcijom.

Novčanice od 100 dolara prešle su broj novčanica od jednog dolara u opticaju, izjavio je glavni ekonomista „Dojče banke“ Torsten Slok u napomeni klijentima, prenosi B92.

Eksperti kažu da su novčanice visoke vrednosti kroz istoriju bile omiljeni način plaćanja među kriminalcima. Oni navode anonimnost, nedostatak evidencije o transakcijama i relativnu lakoću s kojom se takve novčanice mogu prenositi preko granica, piše Sputnik.

Rast novčanica od 100 dolara u opticaju je signal da se svet oslanja na njih kao zalihu vrednosti, a i dalje se koriste i za međunarodni kriminal, izjavio je Nikolas Kolas, suosnivač „Data trek riserč“.

„To nema nikakve veze sa američkom ekonomijom i nema nikakve veze sa kamatnim stopama. Svakako ima dovoljno dokaza da se kaže da je to sredstvo za korupciju, ali to je i način da ljudi drže imovinu izvan finansijskog sistema“, rekao je on.

Kolas je istakao da je broj novčanica od sto dolara u inostranstvu počeo da raste nakon Zalivskog rata i američke invazije na Avganistan. Deo stabilizacije regiona značio je zamenu lokalnih valuta nečim, a „to nešto je bio američki dolar“.

„Povećanje broja tih novčanica moglo bi biti vođeno globalnim strahom od negativnih kamatnih stopa u Evropi i Japanu, ili bi moglo da bude sredstvo štednje za američka domaćinstva zabrinuta zbog nove finansijske krize, ili bi moglo biti motivisano većom potražnjom iz globalne sive ekonomije“, rekao je Torsten Slok iz „Dojče banke“.

Istraživanje Savezne banke Čikaga iz 2018. godine pokazalo je da je 60 odsto svih američkih računa i skoro 80​​ odsto svih novčanica od 100 dolara sada u inostranstvu.

Ekonomska i politička nestabilnost doprinose toj potražnji, pokazuje istraživanje FED-a.

Tags
Back to top button