Evo koliko je plaćena najskuplja garaža u Beogradu – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Evo koliko je plaćena najskuplja garaža u Beogradu

Najskuplji stan u Srbiji 2018. prodat je za 1.189.888 evra, a novi vlasnik je za 153 kvadrata na ekskluzivnoj lokaciji Beograd na vodi iskeširao čak 7.777 evra po kvadratu, objavio je Republički geodetski zavod (RGZ) u godišnjem izveštaju sa tržišta cena nepokretnosti za 2018.

Za adresu Beograd na vodi vezuje se i najskuplji garažni prostor, a cena dostiže sumu od 31.800 evra. Preko milion evra, tačnije 1.100.000, bilo je potrebno i za kupovinu stana od 322 kvadrata na Vračaru, iako je tu reč o starogradnji, piše Kurir.

Iz RGZ navode da je prošle godine u Srbiji prodato 37.500 stanova i još 12.000 garaža, poslovnih i industrijskih prostora. Najskuplji metar kvadratni stambenog prostora prodat je, kao i 2017. i 2016, u Beogradu na vodi, a njegova cena je iznosila 7.866 evra. Tu cenu po kvadratu ostvarila su samo dva stana i oba su površine po 143 kvadrata. Najskuplji kvadrat stana u starogradnji plaćen je 4.358 evra, a površina tog stana na opštini Stari grad je 109 kvadrata.

Kvadrati poslovnog prostora još su skuplji, a najviša cena postignuta u 2018. godini je 9.302 evra po metru kvadratnom. Poslovni prostor je površine 43 kvadrata i nalazi se u prizemlju stambeno-poslovne zgrade u Knez Mihailovoj.

U prošloj godini ni garaže nisu bile jeftine, a najskuplji kvadrat plaćen je 2.000 evra. Reč je o garaži od 12 kvadrata koja se nalazi na Savskom vencu.

“I 2018. se pokazalo da lokacija igra veliku ulogu u visini cene nepokretnosti, naročito kada je reč o onim najskupljim. Takve nepokretnosti se često nalaze u centralnoj beogradskoj ulici Knez Mihailovoj ili u pešačkoj zoni u njenoj okolini, a veoma je atraktivna i Njegoševa ulica na Vračaru. Od početka gradnje Beograd na vodi takođe je jedna od najatraktivnijih lokacija, koju prate i drugi luksuzni stambeno-poslovni prostori, tzv. kondominijumi, kao što su Central garden, A blok, Vest 65, Skajlajn, Voždove kapije, Zelena avenija i slično”, navode iz RGZ.

Damir Borić iz Grupacije PKS posrednika u prometu nepokretnosti ukazuje za Kurir da je rast cena stanova posledica pristupačnijih stambenih kredita, ali i malih kamata na štednju:

“Ljudi se sada radije odlučuju za ulaganje u nekretnine nego na štednju u bankama. Uz to su i stambeni krediti povoljniji, pa je i to uticalo na povećanu potražnju za stanovima, što je poguralo i cenu nekretnina”, kaže on.

Jedan poslovni prostor na opštini Stari grad u Beogradu, površine 1.400 kvadrata, plaćen je 5.000.000 evra. Kako saznajemo, reč je o poslovnom prostoru u Knez Mihajlovoj ulici gde se ranije nalazio čuveni restoran Ruski car. Pomenuti prostor nalazi se u zgradi koja je označena kao nepokretno kulturno dobro i spomenik kulture od velikog značaja.

Tags
Back to top button