Delovi za “Bentli” i “Rols Rojs” iz Srbije – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Delovi za “Bentli” i “Rols Rojs” iz Srbije

Nemačkoj kompaniji “Bojsen Abgassistem” grad Subotica ustupiće besplatno 10 hektara zemljišta za izgradnju najveće fabrike u Industrijskoj zoni “Mali Bajmok”, koja će početi sredinom godine. Kompanija “Bojsen” planira da u Subotici investira 65 miliona evra, što je najveća strana investicija dosad u ovom delu zemlje, i u narednih pet godina zaposliće 507 ljudi.

“Bojsen” je, navodi se na sajtu te kompanije, specijalizovan za tehnologije izduvnih gasova u automobilskoj industriji, a na 20 lokacija širom sveta ima 4.200 radnika. Proizvodi auspuhe, katalizatore i kompletne izduvne sisteme za “Audi”, BMW, “Mercedes”, “Porše”, “Folksvagen”, “Bentli”, “Rols-Rojs”, MAN…, navodi Blic.

Fabrika će se prostirati na 35.000 kvadrata, a “Blicu” je u Gradskoj upravi rečeno da su u “Bojsenu” nakon razgovora sa čelnicima grada odlučili da zaposlenima isplaćuju zarade za 20 odsto veće nego u drugim kompanijama u IZ “Mali Bajmok”.

Subotička Skupština je jednoglasno usvojila elaborat o ustupanju zemljišta nemačkom investitoru, a sledeči korak je da isto učini Vlada Srbije, nakon čega će biti potpisan ugovor sa ovom kompanijom.

Gradonačelnik Bogdan Laban kaže da je zadovoljan što se uspešno realizuju dogovori iz juna prošle godine kada je grad potpisao Memorandum o razumevanju sa “Bojsenom”.

“Siguran sam da ćemo imati koristi od ove investicije, naročito u vidu punjenja budžeta od zarada i poreza. Dolaskom ove firme, Subotica će sa 900 miliona u narednom periodu preći milijardu evra od poslovanja u Industrijskoj zoni”, rekao je Laban.

Tags
Back to top button