Agrokor odlazi u istoriju – od 1. aprila nov naziv – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Agrokor odlazi u istoriju – od 1. aprila nov naziv

Kompanija Agrokor od 1. aprila odlazi u istoriju i ubuduće će poslovati pod novim imenom Fortenova grupa.

Naime, 1. aprila počinje implementacija nagodbe koju je u julu prošle godine izglasalo više od 80 posto poverilaca, a vanredna uprava je danas na konferenciji za novinare saopšstila će novo ime krovne kompanije biti Fortenova grupa, prenosi portal 24sata.hr.

“Odabrali smo to ime kao simbol novog početka, nove snage. Želimo da pronadjemo novu snagu koja će doneti novu vrednost”, rekli su Fabris Peruško, vanredni poverenik, i njegova zamenica Irena Veber, koji ostaju u kompaniji i dalje.

U novoj grupi će biti tri izvršna direktora od kojih bi Peruško trebalo da bude glavni izvršni direktor, Veber njegova zamenica i glavna operativna direktorka, a ime trećeg izvršnog direktora za finansije još nisu želeli da otkriju.

Pored tri izvršna direktora, grupu će činiti Upravni odbor od devet članova od kojih je sedam neizvršnih direktora, a predloženi su Daniel Boehi, Miodrag Borojević, Pol Folej, Kely Grifit, Maksim Poletajev, Julijan Mihael Simonds, Sergej Volk, jedan predstavnik radnika, i Fabris Peruško kao izvršni direktor.

Od ukupno 159 kompanija koje deluju u sastavu Agrokor grupe, u Hrvatskoj će kroz implementaciju nagodbe prvo proći 77 kompanija pod vanrednom upravom.

Od toga će 45 insolventnih kompanija bti preneta na kompanije koje nastavljaju s radom, i čijim će nazivima biti dodata reč “plus”, npr. “Konzum Plus”.

Nove “plus” kompanije počinju s radom u novoj Fortenovoj grupi.

Istovremeno, u starim, neodrživim društvima započinje proces pripajanja Agrokoru d.d. Nakon što sva imovina i društva budu pripojena, utvrdiće se završetak postupka vanredne uprave, a Agrokor se briše iz Sudskog registra.

Imovina i udeli 82 kompanije koje su izvan Hrvatske i koje nisu u postupku vanredne uprave, na Novu grupu će se prenositi u skladu sa zakonima merodavnih jurisdikcija, što je ranije moguće i na troškovno najefikasniji način.To će potrajati tri-četiri meseca.

Naime, za kompanije u Hrvatskoj dovoljna je samo nagodba, dok će one van Hrvatske morati da potpišu dodatni ugovor o prenosu.

Peruško i Veber su u vezi sa refinansiranjem kredita Agrokora rekli da taj proces još uvek traje i da još vode razgovore u tom smislu, navodi portal 24sata.hr.

Tags
Back to top button