Ograničenja poslovanja NLB ostaju, prodaja Abanke do polovine godine – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Ograničenja poslovanja NLB ostaju, prodaja Abanke do polovine godine

Slovenska država predložila je ukidanje nekih ograničenja u poslovanju NLB-a, koje je Evropska komisija nametnula banci nakon što je vlada Mire Cerrara prošle godine samo delimično ispunila svoju obvezu privatizacije banke, a zauzvrat Slovenija je voljna da odustane od (manjeg) dela glasačkih prava.

Nakon jučerašnjih razgovora ministra finansija Andreja Bertoncelja sa komesarkom Margrethe Vestager nije jasno je li taj predlog naišao na odobravanje u Bruxellesu, piše SEEbiz.

Vestager je nakon sastanka rekla da Komisiju raduje profesionalno i pažljivo sprovođenje privatizacije, koja je u prošlosti bila jako koordinirana između Bruxellesa i Ljubljane, te razume zašto SDH prošle jeseni nije prodao preostalih deset posto manje od jedne deonice. Takođe je zadovoljan jasnim signalom o nastavku postupka.

Potvrdila je da je ideja o zamrzavanju glasačkog prava u zamenu za oslobađanje ograničenja bila deo razgovora, te izrazila zadovoljstvo što je Slovenija u tom smislu proaktivna. Nije htela ništa više reći.

Podsetimo, NLB ima do kraja privatizacije ograničenje u pružanju usluga leasinga i faktoringa. Osim toga, podseća SEEbiz, mora smanjiti broj ispostava i prodati udeo u osiguravajućem društvu NLB Vita. Ograničenja i zahtevi prestaju kada država smanji svoj udeo na najviše 25 posto i jednu deonicu.

Što se tiče prodaje Abanke, Bertoncelj je Vestager uverio da će biti dovršena do kraja juna ove godine, vodiće se samostalno i u skladu sa utvrđenim vremenskim rasporedom. U bliskoj budućnosti očekuju se obavezujuće ponude. Takođe je kazao da Slovenija ne traži odlaganje ili suspenziju prodaje Abanke.

Tags
Back to top button