Službenica PIO fonda 13 godina sebi isplaćivala penzije pokojnika – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Službenica PIO fonda 13 godina sebi isplaćivala penzije pokojnika

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Odeljenja za borbu protiv korupcije, uhapsili su V. M, službenicu u PIO fondu – Filijala Bačka Palanka, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila produženo krivično delo pronevere.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, sumnja se da je V. M. od 2005. do 2018. pomoću šifri za pristup sistemu PIO fonda vršila isplatu penzija preminulim osobama i licima kojima je penzija prestala po drugom osnovu.

Osumnjičena je uplaćivala sredstva na račune koje je otvarala na ime rođaka i prijatelja, a zatim je taj novac podizala platnim karticama na bankomatima, čime je prisvojila novac u iznosu od 23.144.945 dinara.

Osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 časova i uz krivičnu prijavu, biće privedena Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, dodaje se u saopštenju.

MUP Srbije u saradnji sa Ministarstvom za rad poslednjih i PIO fondom intenzivno proverava ima li zloupotreba u sistemu tog fonda, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović povodom hapšenja službenice tog fonda u Bačkoj Palanci.

Stefanović je naveo da je uhapšena službenica zloupotrebljavala šifre u informacionom sistemu PIO fonda i da je penzije preminulih osoba isplaćivala na račune svojih članova rođaka i prijatelja i tako oštetila Fond za višemilionski iznos.

”Sa PIO fondom i sa Ministarstvom za rad u poslednje tri-četiri godine intenzivno proveravamo da li ima zloupotrebe u sistemu PIO fonda. Postoje lica koja su dobijala lažne penzije, bez dana radnog staža, ili nadoknade na koje nisu imali prava. Procesuirali smo i korisnike tih penzija i one koji su im to omogućavali”, rekao je Stefanović novinarima u ”Palati Srbija”.

Istakao je značaj uvođenja inovacionih tehnologija u informacione sisteme kao što je PIO fond kako bi se sprečile slične zloupotrebe.

”Važno je da niko u Srbiji ne misli da može tako da postupa. Kad koristite informatički sistem koji je dovoljno složen, nemoguće mu je pristupiti, a da niko ne zna”, rekao je Stefanović.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da su hapšenju službenice prethodile redovne i vanredne kontrole rada u avgustu 2018, tokom kojih su otkrivene pronevere u radu, posle čega je PIO Fond 6. septembra prošle godine podneo krivičnu prijavu protiv V.M.

U saopštenju Ministarstvo je navelo da je po sprovođenju radno-pravnog postupka uhapšenoj 21. novembra prošle godine uručen otkaz i da su u toku postupci za utvrđivanje eventualne odgovornosti drugih zaposlenih na poslovima koja su predmet tog postupka.

Ministarstvo je najavilo da će nastaviti da kontroliše rad u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Tags
Back to top button