Plate kod privatnika kaskaju za državnim – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Plate kod privatnika kaskaju za državnim

Plate u privatnom sektoru i dalje su znatno niže nego kod kolega kojima je poslodavac država. Poslednji statistički podaci pokazuju da rad kod privatnika donosi u proseku 15 odsto manju zaradu. Plata u javnom sektoru, u novembru, iznosila je 56.657 dinara, a van njega – 47.782 dinara. Sva je prilika da će ova godina samo produbiti jaz.

U ovoj godini država je povećala plate u svom domenu od sedam do 12 odsto – u proseku devet odsto. I zaposlenima u javnim preduzećima je vraćen deo zarade. Umesto deset odsto, koliko im je uzeto zbog štednje, primanja im se sada umanjuju pet odsto. Plate kod privatnika niko nije prisilno držao pod kontrolom. One postepeno rastu svake godine. I pored toga, nikako ne stižu do državnog proseka, pišu Novosti.

Fiskalni savet je podsetio da su zarade u opštoj državi i u 2018. u proseku rasle devet odsto, dok je u isto vreme povećanje plate u privatnom sektoru iznosilo oko pet odsto.

“U ovoj godini plate u javnom sektoru su već povećane i nije dobro da se na prvi signal dobrog stanja u budžetu kreće sa licitacijom hoće li biti i kada novog povećanja.Tokom ove godine treba usvojiti propise koji predviđaju platne razrede. Tada će se plata povećavati u zavisnosti od radnog mesta, a ne ministarstva. Ne bi bilo dobro da se prostor iskoristi za povećanje zarada u starom sistemu. Plate u privatnom sektoru, s druge strane, rastu u skladu sa rastom produktivnosti ili privredne aktivnosti. U javnom sektoru su već dugo veće nego u privatnom i taj jaz postoji. Problem je što javnom sektoru svake godine plate rastu koji procenat više nego što treba”, smatra Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta.

Republički prosek u novembru je iznosio 50.556 dinara. U znatno nepovoljnijoj situaciji su bili zaposleni kod preduzetnika. Primili su gotovo upola manje – 27.035 dinara. Iako profit privrede raste iz godine u godinu, plate se skoro ne menjaju. Privrednici tvrde da zarade mogu da prate privredni rast. U pojedinim segmentima, gde je konkurencija najžešća, to pravilo ne važi, podsećaju Novosti.

Tags
Back to top button