Inicijative privrednika najviše prihvaćene u agrobiznisu – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Inicijative privrednika najviše prihvaćene u agrobiznisu

Privredna komora Srbije je samo u proteklih godinu i po dana, zastupajući kompanije iz svih sektora privređivanja, vladi i nadležnim državnim institucijama dostavila mišljenje privrede na 88 nacrta zakona, podzakonski akata i strateških dokumenata, kao i 190 konkretnih inicijativa privrednika, od kojih su već 63 prihvaćene, izjavio je predsednik PKS Marko Čadež za Blic.

Prema njegovim rečima, Komora je u stalnoj komunikaciji sa resornim institucijama, sa kojima zajednički radi na realizaciji ostalih inicijativa privrednika kako bi se izmenama propisa, smanjenjem troškova i pojedonstavljenjem procedura relaksirali uslovi poslovanja i otkonili problemi sa kojima se kompanije suočavaju u praksi.

Među do sada prihvaćenim inicijativama privrednika, ističe Čadež, najviše ih je iz sektora agrobiznisa. Tako su prošle godine, primera radi, smanjene ili ukinute carine za uvoz kakaa u zrnu, začina i palminog ulja, maslaca i mleka u prahu i soka od pomorandže, čime su prehrambenoj industriji značajno umanjeni troškovi za nabavku sirovina.

“Poslednjom u nizu privredničkih inicijativa koje smo mi zastupali, a Vlada prihvatila, proizvođači su oslobođeni obaveze da proizvode određenu količinu tzv. vekni od brašna T-500 i da ih prodaju po propisanoj ceni”, rekao je Čadež.

Iz kompanije “Don Don” pozdravili su odluku vlade da ne produži Uredbu o ceni belog hleba i angažovanje PKS.

“Kako je na tržištu već mogao da se nađe hleb istog kvaliteta, čak i jeftiniji od propisane cene, ne očekujemo da će doći do bilo kakvih promena. Takođe, uredba je obavezivala i proizvođače da proizvedu i stave u promet hleb od brašna T-500 od najmanje 30 odsto dnevne proizvodnje svih vrsta hleba. Iako se u Srbiji generalno i dalje vrše u ishrani koristi beli hleb, poslednjih godina pokazalo se da se u sve većoj meri traže i kvalitetnije vrste hleba. Zato se sada otvaraju uslovi za širi plasman raznovrsnijeg hleba koji će potrošačima pružiti veći izbor i bolji kvalitet”, rekao je direktor marketinga kompanije “Don Don” Miloš Marković.

Sekretar Udruženja za prehrambenu industriju PKS ukazuje da više nije bilo ekonomskog opravdanja za dalje produživanje ove uredbe, donete 2010. godine, na šta su ukazale i temeljne analize tržišta Ministarstva trgovine, turizma i komunikacija.

Pored uspešnih inicijativa u sektoru poljoprivrede, na predlog PKS izmenjen je i Zakon o ulaganjima čime su izjednačeni domaći i strani investitori pri uvozu opreme koja predstavlja osnovno sredstvo za rad.

“Pored toga, Fond za razvoj Republike Srbije za odobravanje kredita čiji je cilj podsticanje poslovanja, opredeliće veća bespovratna sredstva za privrednike u devastiranim područjima. Usvajanjem takvog programa realizovana je inicijativa za koju se zalagala PKS u prethodnim mesecima”, rekla je za list direktorka Sektora za pružanje podrške u zastupanju i zaštiti interesa članova PKS Gordana Todorović.

Tags
Back to top button