Najviši predstavnici evropske železničke industrije u Beogradu – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Najviši predstavnici evropske železničke industrije u Beogradu

U Beogradu je održan skup kompanija i menadžera iz pet evropskih klastera sa predstavnicima kompanija Infrastruktura Železnice Srbije, Srbija Voz i Srbija Kargo. Organizator ove konferencije bio je Klaster železnica jugoistočne Evrope, a domaćin Železnice Srbije.

Povod za organizovanje konferencije bio je panevropski projekat PERES, finansiran od strane Evropske komisije, preko njene agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća EASME. Projekat je pokrenut kako bi se podržao izvoz evropskih malih i srednjih preduzeća na vanevropska tržišta. Skraćenica PERES znači – Promoting European Rail Excellence outSide EU. Više detalja o ovom projektu na www.peresinfo.com

Konferenciji su prisustovale kompanije članice italijanskog klastera naprednih železničkih tehnologija DITECFER, Klastera nemačke pokrajine Donje Saksonije – BTS, vodeći francuski klaster transportnih tehnologija I-Trans i najveća britanska železnička asocijacija Rail Alliance. Skup je bio odlična prilika da se kompanije dobavljači železnica iz Srbije, Hrvatske, Slovenija, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore okupljene u Klasteru železnica jugoistočne Evrope povežu sa svojim evropskim partnerima. U B2B delu skupa obavljeno je preko 180 sastanaka prisutnih kompanija iz ukupno 12 evropskih zemalja.

U uvodnom delu skupa, Vida Jerković, načelnica Sektora za železnice i intermodalni transport u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predstavila je okupljenim kompanijama sve trenutne i planirane projekte na srpskim železnicama koji ujedno predstavljaju i priliku za plasman proizvoda i usluga dobavljača železnica. Gospođa Jerković je naglasila da se država na sve moguće načine trudi da nađe sredstva za izgradnju i obnovu pruga, teretnih i putničkih vozila i da zato ima kreditne aranžmane sa EBRD, ruskim, kineskim i kuvajtskim partnerima.

Učesnike konferencije, ispred Železnice Srbije AD, pozdravio je i Rajko Ković, izvršni direktor i naglasio da bez čvrste saradnje železnice sa svojim dobavljačima nema ni moderne ni efikasne železničke infrastrukture, vozila i prometa, a sve to je jako potrebno Srbiji u ovom momentu i decenijama koje dolaze.

Konferencija održana u Beogradu donela je još jedan benefit za kompanije članice Klastera železnica jugoistočne Evrope iz Srbije i ostalih zemalja regiona, a to je da će kompanije dobiti prilku da se od 31. marta do 5. aprila nađu u Sjedinjenim američkim državama i da tamo u direktnim razgovorima sa američkim železničkim, metro i kargo kompanijama, sistem integratorima i drugim dobavljačima američkih železnica pronađu adekvatne partnere za izvoz svojih proizvoda i usluga. Najveću šansu u Sjedinjem država imaće kompanije koje imaju inovativna i savremena tehnološka rešenja, jer će tamo moći da ih prezentuju potencijalnim kupcima i kompanijama partnerima koje mogu biti partneri za plasman tih rešenja na veliko američko tržište.

Direktor Klastera železnica jugoistočne Evrope, Milan Vučković, istakao je na skupu da je Klaster železnica jugoistočne Evrope prva takva organizacija na Balkanu koja je kroz čvrsto povezivanje sa drugim evropskim klasterima i uz podršku EU omogućila kompanijama iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja regiona ne samo umrežavanje sa evropskim partnerima, nego i izlaz na velika vanevropska tržišta. Male i srednje kompanije iz zemalja regiona teško pronalaze sredstva da samostalno nastupe na tržištima najrazvijenijih zemalja sveta i jako je važno da se privredne asocijacije i klasteri u Srbiji i regionu osposobe da učestvuju u evropskim projektima i da njihovi članovi konkretno osete benefite od članstva.

Tags
Back to top button