Mali: Naš prioritet je bolji kvalitet života građana – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Mali: Naš prioritet je bolji kvalitet života građana

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je apsolutni prioritet reformi koje se sprovode i koje će se sprovoditi u budućnosti bolji kvalitet života građana. On je gostujući na televiziji Pink rekao da je misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdila rezultate koje je Srbija postigla i koji su već doveli do jačanja privrede, kao i rasta zarada i penzija.

„U Srbiji se otvaraju fabrike i imamo bum ekonomskih aktivnosti. Sada polako vidimo rezultate – imamo smanjenu nezaposlenost, a i prošlogodišnji privredni rast od 4,4 odsto nam je među najvećim u Evropi“, rekao je Mali.

On je naveo da će se dalje raditi na strukturnim reformama, podizanju kvaliteta javnih preduzeća i javne uprave. „Javna preduzeća pre pet godina imala su kumulativni gubitak od 69,2 milijarde dinara, dok danas imaju 23,7 milijardi dinara kumulativne dobiti. Puno se radi po pitanju upravljanja i sve se planira na zdravim osnovama“, kazao je Mali.

Ocenio je da je slika Srbije danas potpuno drugačija, nego što je bila pre par godina.

„Kada imate visoku stopu rasta, imate veliki broj radnih mesta, imate novca za investicije, plate i penzije“, rekao je Mali i napomenuo da je ponosan na set poreskih zakona koji je usvojen krajem prošle godine, što kako kaže, stvara značajno povoljniju privrednu klimu u zemlji.

„Sačekaćemo da vidimo koji će nam fiskalni rezultat biti, ali cilj nam je da još smanjimo opterećenje privrede i da ona bude još konkurentnija“, rekao je ministar.

On je naveo da je danas pokrivenost uvoza izvozom danas 74 odsto, a da je 2012. godine pokrivenost bila 58 odsto. Neravnoteža se polako pokriva i gubi, jer je veliki broj otvorenih fabrika, čiji izvoz iz Srbije raste. Podsetio je i na višak u budžetu od oko 200 miliona evra, što je tri puta veći rezultat od očekivanog.

Rekao je i da se na poboljšanju životnog standarda radi i otvaranjem novih radnih mesta, što će biti u fokusu i u budućnosti, kao i da će se država uhvatiti u koštac sa manjkom radne snage, koji već postoji u pojedinim opštinama.

„Važan podatak je da je stopa nezaposlenih kod mladih duplo manja nego pre pet godina. Cilj nam je da mladi ostanu i ostvare svoje snove ovde, u Srbiji“, istakao je ministar.

Brojne međunarodne finansijske institucije sarađuju sa Srbijom, te je pored sastanka sa MMF-om, ministar juče imao sastanak i sa Evropskom investicionom bankom (EIB) sa kojom se sarađuje na rekonstrukciji kliničkih centara u Srbiji, izgradnji škola, kao i drugim značajnim projektima.

Kao primer saradnje koja poboljšava kvalitet građana naveo je i sutrašnje otvaranje graničnog prelaza Bajmok.

„To će biti moderan prelaz, sa dve strake u oba smera. Deset kilometara je udaljen od Horgoša i Kelebije. Leti će to biti alternativni prelaz i rasteretiće ova dva prelaza. Pokazujemo i tim manjim projektima da menjamo kvalitet života ljudi. Deo sredstava je obezbedila Vlada Srbije, a deo novca je iz fondova Evropske unije. Investicija je vredna 2,1 miliona evra.“, kazao je Mali. Ministar je rekao i da se radi na još nekoliko graničnih prelaza, koji će biti otvoreni u narednom periodu.

Ministar je podsetio da su u Vladi Srbije zadovoljni postignutim rezultatima, ali da žele još više – veći privredni rast, jednocifrenu stopu nezaposlenosti, više puteva, bolnica i škola.

Podsetio je i na to da je za danas zakazan sastanak i da će biti potpisan ugovor sa kompanijom Lazard, koja će biti savetnik u procesu pronalaženja strateškog partnera za Komercijalnu banku.

„Posvećeni smo tome da nađemo partnera. Država nema potrebe da bude suvlasnik. Banka dobro radi, rezultati su dobri za 2018 ali je strateški partner potreban da se posveti novim uslugama i klijentima. Država nije pravi partner za to, ostavićemo da se time bavi neko drugi“, rekao je Mali i dodao da će tako dobijeni novac biti usmeren na javne investicije u Srbiji.

Ministar je napomenio da se prate svetska ekonomska dešavanja i da što se tiče najavljene ekonomske krize, građani ne treba da brinu, jer je Srbija danas znatno otpornija i jača nego što je bila za vreme krize iz 2018.

Mali se, na kraju, osvrnuo i na aktivne projekte u prestonici, istakavši da sve ide predviđenom dinamikom. Studija izvodljivosti za prve dve linije metroa biće završena, kaže ministar, a posle toga će se raditi projekat, te je 2020. godina i dalje realan rok za početak izgradnje metroa. Isti slučaj je i sa Beogradom na vodi, gde će par objekata početi da se radi ove godine, a započet je projekat izgradnje novog Savskog trga kod železničke stanice.

„Opet gradite život. Želimo da budemo atraktivniji i polako menjamo grad, stvaramo bolje mesto za život svih građana Srbije“, rekao je Mali.

On je podsetio da će predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić od četvrtka započinje kampanju „Budućnost Srbije“. “To mu je najvažniji posao i njegova najveća želja je da razgovara sa ljudima. Želimo da predstavimo ono što smo uradili u prethodnom periodu, kao i planove za budućnost. Sa budućnošću Srbije mi se ne igramo i ozbiljno pristupamo tome“, zaključio je Mali.

Tags
Back to top button