UBS-ova dobit ispod očekivanja, težak početak 2019. – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

UBS-ova dobit ispod očekivanja, težak početak 2019.

Najveća švajcarska banka UBS upozorila je na težak početak 2019, nakon što je izvestila o zaradi u četvrtom tromesečju prošle godine ispod očekivanja analitičara zbog, kako je opisao izvršni direktor Sergio Ermotti, „istorijski teških” uslova.

Ta prva značajna evropska banka koja je izvestila o poslovnim rezultatima, procenjuje da bi aktivnost njenih klijenata u prvom tromesečju ove godine mogla biti pogođena „nedostatkom napretka u rešavanju geopolitičkih napetosti, rastućim protekcionizmom, trgovinskim sukobima, te povećanom nestabilnošću”. To je već poljuljalo poverenje i sentiment investitora u drugoj polovini prošle godine, ocenjuju u toj banci.

U četvrtom kvartalu 2018. ta je banka ostvarila 862 miliona dolara dobiti pre oporezivanja. To je ispod očekivanja analitičara, koji su procenjivali dobit od 985 miliona dolaru. U jutarnjem berzanskom trgovanju deonice te kompanije pale su za četiri posto.

Na nižu od očekivanja dobit ponajviše je uticao odliv novca iz ključnog UBS-ovog odeljenja upravljanja imovinom bogatih pojedinaca.

Ta banka sa sedištem u Zurichu, koja upravlja s 2.000 milijardi dolara vrednog svetskog bogatstva, zabeležila je 22-postotni pad operativne dobiti od tog dela poslovanja, jer su se klijenti krajem prošle godine odlučili na smanjivanje rizika u svojim investicionim portfeljima, manje su i trgovali deonicama, a podebljali su svoje gotovinske pozicije. To odeljenje je u zadnjem prošlogodišnjem tromesečju imao neto odliv 7,9 milijardi dolara novog novca, što je važan pokazatelj za procenu budućih bančinih zarada.

Inače, ukupna prošlogodišnja neto dobit UBS-a dosegla je 4,9 milijardi dolara, nakon 969 miliona dolara u 2017, što je u skladu s očekivanjima analitičara.

Tags
Back to top button