Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, oprezna trgovina – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, oprezna trgovina

Na azijskim su tržištima indeksi blago porasli, nastavivši uspon od prošle nedelje, no trguje se oprezno zbog usporavanja rasta kineske privrede i neizvesnosti u vezi Brexita.

MSCI Asia Pacific Index ojačao je 0,2 posto nakon što je protekle nedelje zabeležio skok od 1,6 posto. Kineski bluechip indeks CSI300 podignut je 0,7 posto, dok je Nikkei 225 ojačao 0,3 posto na podsticajima slabljenja jena, prenosi SEEbiz.

Kineska ekonomija porasla je u četvrtom prošlogodišnjem tromesečju 6,4 posto na godišnjem nivou, najsporije od svetske finansijske krize 2009, dok je u celoj prošloj godini rast bio najsporiji u poslednjih 28 godina.

Podaci kineskog statističkog zavoda, objavljeni u ponedeljak, pokazuju da je u proteklom tromesečju rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjem nivou usporen u odnosu na prethodni kvartal, kada je iznosio 6,5 posto.

Zbog toga je u celoj 2018. godini rast privrede usporen sa 6,8 posto, koliko je iznosio u 2017, na 6,6 posto, što je najniža stopa rasta od 1990. godine.

Posledica je to trgovinskog rata sa SAD, usporavanja rasta investicija, ali i slabljenja domaće i inozemne potražnje, zaključuje SEEbiz.

Tags
Back to top button