Tabaković: Stabilan dinar, kurs i inflacija ostaju ciljevi i u 2019. – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

Tabaković: Stabilan dinar, kurs i inflacija ostaju ciljevi i u 2019.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da stabilni dinar, stabilni kurs i stabilna inflacija ostaju ciljevi i u narednoj godini i nada se većim platama građana i da će imati više prilika za radna mesta.

Ona je za Radio televiziju Srbije istakla da će Srbija ovu godinu završiti “sa više od tri milijarde evra neto stranih investicija”.

“Pa neka mi neko kaže da li je dinar prejak, da li se u Srbiji loše živi, da li je Srbija ugledna”, navela je Tabaković.

Kako kaže, pojedina osporavanja njene političke prošlosti i sadašnjosti ne mogu da budu smetnja u radu, s obzirom na postignute rezultate.

“Ne mogu da razumem da me neko pita da li je dinar tempirana bomba, a dinar je od strane Blumberga, nimalo prijateljski nastrojene prema meni ili Srbiji, proglašen u ovoj godini drugom po snazi valutom u svetu. Da li pred jednom takvom agencijom i vešću koja je bila obrazložena neko ne treba da se postidi iznoseći kritike na račun NBS ili politike Vlade”, upitala je Tabaković.

Istakla je da ima i operativnu, i funkcionalnu, i finansijsku, ali pre svega ličnu nezavisnost u donošenju odluka u interesu građana Srbije.

Njena politička podrška ogleda se, kako kaže, u tome što poznaje čoveka koji vodi Srbiju i zna koji su njegovi ciljevi, preneo je sajt RTS.

“Ja prepoznajem kako treba da pomognem u realizaciji tih ciljeva”, kaže Tabaković.

Ona je podsetila da su ciljevi NBS stabilnost cena i finansijska stabilnost, a da je NBS, prema zakonu, dužna da podrži ekonomsku politiku Vlade.

“Moj je posao da građanima Srbije, koordinišući mere sa Vladom, kao na primer u digitalizaciji, učinim sve da ova Srbija bude mesto u kojem će i mladi rado ostajati da žive i rade”, rekla je ona.

Ona je obećala da će NBS i u narednoj godini posmatrati i analizirati “otvorenih očiju”.

“Imamo najbolje, najstručnije i najlojalnije ljude koji će kao i do sada zajedno sa mnom dati sve od sebe da imaju stabilni dinar, stabilni kurs, stabilnu inflaciju, ali i, nadam se, veće plate i više prilika za radna mesta”, poručila je Tabaković.

Tags
Back to top button