Prosečan iznos odobrenih stambenih kredita 38.100 evra – Bankar.rs
KreditiSLIDERSVE VESTI

Prosečan iznos odobrenih stambenih kredita 38.100 evra

Tržište nekretnina u ovoj godini je na uzlaznoj liniji. Veća prodaja je podigla cene kvadrata pre svega u Beogradu i Novom Sadu, ali i u Smederevu (zbog doseljavanja Kineza koji rade u Železari), Nišu… To je dovelo i do povećanja broja stambenih kredita u bankama, koje kažu da je ove godine nivo odobrenih zajmova za kupovinu nekretnina veći i do 40 odsto u odnosu na prošlu godinu!

Prema pisanju Novosti, glavni razlog za to su pristupačne cene, odnosno kamate koje su i ispod tri odsto godišnje na pozajmice u evrima.

“Ove godine je u odnosu na prošlu zabeležena veća potražnja za stambenim kreditima Komercijalne banke. Odobravanje stambenih zajmova do 21. novembra 2018. godine, u odnosu na isti period prošle godine je poraslo za više od 40 procenata. Imajući u vidu izuzetno povoljne uslove kreditiranja i niske kamatne stope, povećava se broj kreditnih zahteva klijenata za odobrenje ovih zajmova, koji na takav način nastoje da reše svoje stambeno pitanje”, rekao je Vladimir Matevski, direktor Odeljenja za odnose s javnošću.

Mnogi klijenti, prema rečima Matevskog, koji su do sada plaćali rentu zakupa nekretnine u određenom iznosu, odlučuju se za stambeni kredit, a imajući u vidu da je iznos mesečnih rata stambenog kredita uglavnom isti ili čak manji od iznosa zakupa nekretnine.

Prosečan iznos odobrenog stambenog kredita u 2018. godini iznosi 38.100 evra. Prilikom donošenja odluke o odobrenju stambenog kredita, postoje određeni minimalni uslovi koje potencijalni klijenti moraju zadovoljiti i oni se svakako prezentuju klijentu u predugovornoj fazi.

“Ovo se pre svega odnosi na bonitet klijenta, podobnost ponuđenog sredstva obezbeđenja, kreditnu istoriju klijenta i dr. Maksimalni iznos kredita uslovljen je kreditnom sposobnošću podnosioca zahteva i traženim rokom otplate, visinom trenutnih kreditnih zaduženja, kao i iznosom cene nekretnine iz kupoprodajnog ugovora. Stambeni krediti indeksirani u evrima, osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita odobravaju se na rok do 30 godina, uz mogućnost primene grejs period do 12 meseci, bez naknade za obradu zahteva, dok je promenljiva nominalna kamatna stopa uslovljena kretanjem referentne kamatne stope vezane plasmane sa ugovorenom valutnom klauzulom”, kazao je Matevski.

Tags
Back to top button