Srbija izgubila dve arbitraže, plaća 50 miliona evra? – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Srbija izgubila dve arbitraže, plaća 50 miliona evra?

Srbija je izgubila višegodišnji spor sa investitorima iz Belgije koji su u Inđiji izgradili fabriku Energo-zelena za ekološku preradu životinjskog otpada, kao i sa austrijskom kompanijom Kunsttrans.

Kompanija Kunsttrans se ugovorom obavezala da će obezbediti skladište za smeštaj eksponata iz Narodnog muzeja iz Beograda dok traje njegova rekonstrukcija, navodi nedeljnik NIN.

Na sajtu međunarodne arbitraže koja je deo Svetske banke stoji da su oba spora protiv države Srbije okončana, ali se presuda ne navodi.

Po pisanju NIN-a Srbija će po osnovu te dve presude morati da plati odštetu od 50 miliona evra, tako da će, uključujući ranije izgubljene sporove pred međunarodnom abritražom, ukupan trošak republičkog budžeta biti 170 miliona evra.

Belgijska kompanija, vlasnik Energo-zelene, tužila je Srbiju u novembru 2014. godine. Ona je 2006. godine u Inđiji izgradila postrojenje u vrednosti 21,5 miliona evra, koje je zbog odnosa Vlade Srbije i nelojalne konkurencije dve državne kafilerije iz Sombora i Ćuprije pre skoro četiri godine prestalo da radi, podsetio je NIN. Od tada je gubitak te kompanije premašio 14 miliona evra pa su Belgijanci od arbitraže tražili da im država Srbija osim 21,5 miliona evra, koliko su uložili, plati i izgubljenu dobit.

Austrijski Kunsttrans je zahtevo višemilionsku odštetu za zakup privremenog depoa u Krnjači u kojem je po ugovoru iz 2006. o poslovno-tehničkoj saradnji trebalo da bude smešteni vredni umetnički eksponati dok ne bude završena rekonstrukcija Narodnog muzeja.

Ranije je Srbija izgubila sporove sa kompanijom ICN bivšeg jugoslovenskog premijera Milana Panića koji se žalio zato što mu je svojevremeno oduzeto vlasništvo u fabrici lekova Galenika, sa kompanijom Imidžstar zbog afere “Satelit”, sa biznismenom Srbom Iićem koji je kupio beogradski Putnik i sa gračkom kompanijom Mitilineos koja je sarađivala sa RTB-om, navodi NIN.

Tags
Back to top button