Sve više auto-kompanija dolazi u Srbiju – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Sve više auto-kompanija dolazi u Srbiju

Kompanija Amfenol Automotive planira da u narednih pet godina otvori još pet proizvodnih pogona i zaposli više od 1.000 radnika, poručila je direktorka fabrike Amfenol Jana Javorka.

Ona je juče na svečanom otvaranju fabrike, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekla da Amphenol u Trsteniku sada ima 130 zaposlenih i da se pogon prostire na 2.500 kvadratnih metara, a da je plan da se u 2019. pokrene rekonstrukcija još pet proizvodnih hala i obezbedi dodatnih pet hiljada kvadratnih metara prostora.

“Planiramo da se u narednih pet godina proširimo na 8.000 metara kvadratnog prostora, da imamo nove kancelarije, prostorije za odmor i parking za zaposlene, kao i da zaposlimo više od 1.000 radnika”, rekla je ona i zahvalila na podršci vladi i opštini Trstenik u sprovođenju ovog projekta.

Potpredsednik i generalni direktor Amfenola Diter Ermantraut naveo je da je kompanija osnovana 1932. godine kao mala firma za proizvodnju cevastih grla za televizijske aparate, dok su danas, kaže, proizvodi te korporacije ugrađeni u svaki uređaj koji ima elektroniku.

“Od borbenih aviona i vojnih sistema komunikacije, naprednih fabričkih automatizacija, vozila sa tradicionalnim pogonom na gorivo do električnih vozila, bežičnih mreža i pametnih telefona napredne generacije. Mi povezujemo svet”, rekao je Ermantraut.

Dodao je da ta korporacija godišnje ostvari profit od oko osam milijardi dolara i da ima više od 75.000 zaposlenih širom sveta, kao i da je Srbija 40. zemlja u kojoj su pokrenuli proizvodnju.

Ermantraut je zahvalio svim nadležnim organima u Srbiji koji su, kaže, pomogli da pronađu adekvatnu lokaciju i brzo počnu sa radom, kao i opštini Trstenik koja im je pomogla da prevaziđu administrativne poteškoće.

Rekao je da je su izuzetna podrška vlade, obilje stručnih radnika sa iskustvom u industriji i konkurentni troškovi razlozi zašto su odabrali Trstenik za otvaranje pogona.

“Uz sve ove razloge unapred se radujemo mnogim uspešnim godinama u Srbiji, jer smo videli da Srbija ubrzano raste u auto-industriji u poslednjih pet godina što je vrlo zahtevan zadatak”, rekao je Ermantraut i dodao da je cilj da ono što se proizvede u Srbiji za tu korporaciju postane znak za kvalitet, preneo je B92.

Tags
Back to top button