Otvoreno pismo predsjednika Atlas Grupe Duška Kneževića Predsjedniku Crne Gore i Predsjedniku Vlade – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Predsjednik Atlas Grupe dr Duško Knežević obratio se otvorenim pismom Predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i premijeru Dušku Markoviću u vezi sa dešavanjima u Atlas i Invest banci koje su u njegovom vlasništvu.

Saopštenje prenosimo u cjelosti

“Obraćam vam se kao najodgovornijim državnim zvaničnicima za vođenje Crne  Gore i za njenu budućnost, između ostalog i u dijelu koji se odnosi na  ekonomski razvoj i poslovno-investicioni ambijent. Stoga vam je  vjerovatno poznato da u dužem vremenskom periodu traje pritisak na Atlas  Grupu i njene članice. On sada eskalira neutemeljenim progonom Atlas  banke i Invest Banke Montenegro i njihovih zaposlenih, što utiče na  povjerenje građana u bankarski sektor, na povjerenje stranih investitora  u Crnu Goru, pa samim tim i na finansijsku stabilnost Crne Gore.

Veoma sam svjestan vaših ovlašćenja i tereta koje svaki zvaničnik nosi,  kao i načela podjele vlasti, kao što vjerujem da ste i vi svjesni da sam  ja odgovoran za preko 1000 zaposlenih u sistemu Atlas Grupe i više od  70.000 klijenata Atlas Banke i IBM. Među njima su hiljade penzionera,  klijenti iz inostranstva i njihova djeca, koja koriste naše kartice za  plaćanje studija.

Moja je dužnost da ih zaštitim i ja ću je ispuniti. Nije mi za to  potrebno ništa osim vladavine zakona, odnosno nepristrasno postupanje  državnih organa. Poslovni sistem koji sam stvarao sa svojim saradnicima  u proteklih 30 godina, koji je donio ovoj zemlji hiljade radnih mjesta, stotine miliona budžetu na ime poreza i stotine miliona investicija, baziran je isključivo na znanju i viziji, koja podrazumijeva primjenu  najmodernijih svjetskih trendova u poslovanju. Ako je iko zainteresovan  za poštovanje zakona i njegovu neselektivnu primjenu, onda sam to ja i  Atlas Grupa.

Da bi jedno društvo napredovalo, preduslov je da se ekonomski razvija, a  da bi snažila ekonomija potrebno je ulaganje u obrazovanje. Zbog toga  Atlas Grupa ulaže u Univerzitet Mediteran i godinama stipendira desetine
najboljih studenata sa svih univerziteta u Crnoj Gori. Uporedo koristimo  naše međunarodne poslovne kontakte da promovišemo Crnu Goru kao  investicionu destinaciju, što za rezultat ima zavidan broj privrednika
iz inostranstva koji su svoj novac investirali u poslove u našoj zemlji.

Da bi Crna Gora mogla računati na dalje investicije renomiranih  kompanija veoma je važno da privrednicima nudi siguran i predvidljiv  ambijent za poslovanje, u čijoj osnovi je vladavina prava i nepristrasno  pravosuđe. Ukupan odnos prema Atlas Grupi, počevši od Privrednog suda do  Specijalnog državnog tužilaštva, ukazuju da na poslovni ambijent,  umjesto propisa, često odlučujuće utiče samovolja ili neznanje.

Već šest mjeseci je blokirano 70 miliona eura novca naših klijenata.  Prvo je Specijalni državni tužilac tvrdio da se radi o utaji poreza,  sada sumnja na pranje novca. U međuvremenu mu je postalo jasno da se sve  transakcije rade preko Vise i Master Carda, koje su u vlasništvu  američkih kompanija.

Drugi primjer je neobjašnjiva odluka Privrednog suda, odnosno njegovog  predsjednika Blaža Jovanića da produži stečaj u Komleksu Meljine. Nakon  što je Apelacioni sud ukinuo prvobitno uveden stečajni postupak u  kompaniji Meljine Kompleks, u ponovljenom postupku Privredni sud je  ponovo donio rješenje suprotno zakonu i otvorio postupak stečaja. Takvo  postupanje je neshvatljivo imajući u vidu da smo obezbijedili novac za
isplatu svih potraživanja i na računu posebne namjene deponovali  sredstva za namirenje svih obaveza. Uzalud, jer neko hoće da stečaj  protivzakonito traje. Zadatak izvršava Jovanić, zajedno sa stečajnim
 upravnikom Sašom Zejakom i advokaticom Snežanom Jović. Riječ je o  specijalnom triu za velike stečajne procese, sa specifičnim međusobnim  vezama. Odmah nakon nezakonitog produžetka stečaja u Meljinama uvedena
je privremena uprava u Atlas banku i IBM.

Sve se to dešava nakon što smo sa Ministarstvom finansija započeli  razgovore o poravnanju za Meljine, kako bi bio prekinut sudski spor i  pronašlo se, u ovim okolnosima, najbolje rješenje za stabilno  fukcionisanje Bolnice Meljine. Na taj način bi se, uz nalaz inostranog  stručnog konsultanta i revizora kojeg bi angažovala Vlada Crne Gore,
riješio problem koji najviše utiče na građane Herceg Novog i osoblje  Bolnice Meljine. Smatramo da postoje svi uslovi da se razgovori o  poravnanju za Meljine okončaju za kratko vrjeme.

Nadam se da će slučaj Meljine služiti kao opomena nosiocima vlasti i na  lokalnom i na državnom nivou. Mi smo godinama bili blokirani čekajući na  dozvole, zbog čega je naš strateški partner napustio projekat. Takvim
pristupom se gube investicije i nova radna mjesta.

Najavili smo da bismo novac od poravnanja uložili u povećanje kapitala  Atlas banke i IBM, čime bi prestala potreba za privremenom upravom.  Sadašnje stanje na računima u obje banke je preko 100 miliona eura,  ukupni depoziti iznose preko 200 miliona eura, aktiva obje banke je  preko 300 miliona, a aktiva Atlas Grupe u Crnoj Gori i inostranstvu je  preko milijardu eura.

Nadam se da je jasno da je nezadovoljstvo građana, naših klijenata,  ogromno i da smo bili svjedoci veoma neprijatnih situacija na šalterima  poslovnica Atlas banke nakon uvođenja privremene uprave. Zbog toga, kao
i zbog zaštite ukupnog bankarskog sistema, pozivam vas da hitno  reagujete u granicama vaših ovlašćenja.

Vjerujem da ste svjesni da su Atlas Banka, Atlas Grupa i njene članice  dale svoj doprinos u razvoju finansijskih usluga kroz e-commerce, te da  su dovođenjem stranih investitora i promocijom Crne Gore učinile naše
tržište atraktivnim za biznis. Takođe, posljednjih godina učinili smo  mnogo na ozdravljenju kompanija i banaka iz naše grupacije koje su bile  oslabljene uticajem i posljedicama krize. Vjerujemo da je zajednički
interes opstanak i ozdravljanje ove dvije banke, kao i rješavanje drugih  pitanja i zajedničkih poslova Države i Atlas Grupe. Atlas Grupa je  spremna da ih riješi na kompromisan način. Spremni smo na sastanak koji
bi podrazumijevao zajedničko, cjelovito rješavanje svih otvorenih  pitanja.”

Back to top button