Devizne rezerve povećane za 76,2 miliona evra – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

Devizne rezerve povećane za 76,2 miliona evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju novembra iznosile su 11,62 milijardi evra i u odnosu na kraj oktobra povećane su za 76,2 miliona evra.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 190 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

“Neto devizne rezerve na kraju novembra iznosile su 9.721 milion evra, što je za 98 miliona evra više nego na kraju oktobra i predstavlja njihov novi najviši nivo krajem meseca od 2000. godine”, naveli su u NBS.

Rast bruto deviznih rezervi iz oktobra, dodaju, nastavljen je i u novembru i to u ambijentu u kojem je država, kao rezultat dobrih fiskalnih rezultata postignutih tokom 2018., smanjila svoje devizne obaveze (neto 108,8 miliona evra) po osnovu kredita i hartija od vrednosti, što je doprinelo daljem smanjenju javnog duga i poboljšanju njegove valutne strukture.

“Povećanje bruto deviznih rezervi u novembru u najvećoj meri je rezultat priliva po osnovu stranih direktnih investicija, odnosno privatizacije Poljoprivredne korporacije Beograd AD (PKB) u ukupnom iznosu od 121,2 miliona evra i donacija (ukupno 56,7 miliona evra). Dodatni doprinos većem nivou deviznih rezervi dali su i neto prilivi po osnovu intervencija centralne banke kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (15 miliona evra), kao i po osnovu upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovima (ukupno 42,5 miliona evra)”, objasnili su u NBS.

Navedeni prilivi bili su, kažu, više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu pomenutog razduženja države (108,8 miliona evra), uobičajenih aktivnosti banaka po osnovu devizne obavezne rezerve i drugim osnovima (ukupno neto 32,8 miliona evra), kao i negativnog uticaja tržišnih faktora (ukupno neto 17,6 miliona evra), pre svega zbog promene međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu.

“Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru je iznosio 543,8 miliona evra i bio je za 46,8 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih jedanaest meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6,28 milijardi evra”, precizirali su u NBS.

Tags
Back to top button