EU tržišta: Hapšenja direktorice Huaweija srušilo indekse – Bankar.rs
BERZA

EU tržišta: Hapšenja direktorice Huaweija srušilo indekse

Hapšenje Meng Wanzhou, visoko pozicionirane direktorice kineskog tehnološkog diva Huawei odrazilo se na berze širom sveta.

Panevropski Stoxx600 indeks bio je oko 10,30 sati u minusu 1,4 posto, pri čemu su svi dionički sektori, kao i sve najveće evropske berze bile na gubitku.

Tako je londonski Ftse potonuo 1,8 posto, na 6.799 bodova, a otprilike toliko su bili na gubitku i frankfurtski DAX, na 10.990 bodova te pariški CAC, na 4.851 bodu.

Fokus tržišta je na hapšenju Huaweijeve direktorice u Kanadi, koja je suočena s izručenjem Sjedinjenim Državama zbog sumnje da je prekršila sankcije SAD-a protiv Irana. Meng Wanzhou, jedna od potpredsjednica kineske tehnološke kompanije i ćerka osnivača kompanije Rena Zhengfeia, uhapšena je 1. decembra, a sudsko ročište zakazano je u petak, izjavio je portparol kanadskog ministarstva pravosuđa za novine Globe i Mail.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je u četvrtak od Kanade da smesta oslobodi Meng Wanzhou, šeficu finansijskog odjeljenja kineske tehnološke kompanije Huawei Technologies, javljaju agencije i dodaju da joj preti izručenje SAD-u zbog sumnje da je kršila američke sankcije protiv Irana.

Investitore brine da bi taj događaj morao ugroziti nedavno postignut napredak u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

Najviše je prodajama dionica bio pogođen evropski automobilski sektor, u kojem su cene u proeku pale 2,6 posto, a potom tehnološki, koji je na gubitku takođe za više od 2 posto.

Tags
Back to top button