Selidba dva tehnološka diva donosi berzansku oluju od 82 milijarde dolara – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Selidba dva tehnološka diva donosi berzansku oluju od 82 milijarde dolara

Krajem septembra stupiće na snagu najveća promena sektorskih deoničkih indeksa na Wall Streetu.

Američko tržište kapitala svedočiće u septembru najvećem preslagivanju u tehnološkom sektoru koji je unazad nekoliko godina “vruća roba” za investitore. Naime, najtrgovanije tehnološke deonice na Wall Streetu – Facebook i Googleov vlasnik Alphabet – preseliće se iz iz svog dosadašnjeg tehnološkog indeksa u mnogo šire deoničko merilo medijskih i telekomunikacijskih kompanija. Taj će indeks biti preimenovan u indeks komunikacijskih usluga, pa će se tako deonica najveće društvene mreže te internetske tražilice naći rame uz rame s hartijama od vrednosti telekomunikacijskih kompanija poput AT&T-a i Verizona.

Težina ‘Komunikacija’

U reformirani indeks ulaze i deonice iz dosadašnjeg merila lične potrošnje, poput Walt Disneya, Netflixa i Comcasta. Nakon preslagivanja, sektorski indeks komunikacijskih usluga činit će 10 posto težine indeksa S&P 500, nasuprot sadašnjih dva posto koliko ima telekomunikacijski indeks. Velika reorganizacija događa se zbog primene GICS-a (Global Industry Classification Standard) na američkom tržištu kapitala kojim su deonice američkih kompanija podeljene u 11 sektora. GICS mnogo preciznije prati promene koje su se u poslednjih desetak godina dogodile u razvoju kompanija i ekonomiji uopšte. Primjerice, GICS zahteva da se firme koje se bave trgovinom nekretninama odvoje od finansijskog sektora u zaseban indeks.

78milijardi

vredi imovina ‘tehnoloških’ fondova

Promene stupaju na snagu 28. septembra, a uoči tog datuma i nakon njega tamošnji analitičari očekuju skok trgovinskog volumena tehnoloških deonica, a za očekivati je i da će doći do značajnije promene cene. Naime, investicijski fondovi (ETF) koji prate kretanje tehnološkog indeksa moraće prodavati deonice Facebooka i Googlea jer one više neće biti njegove sastavnice. O kakvom se potencijalnom prodajnom pritisku radi svedoči podatak Thomson Reutersa da ta vrsta fondova raspolaže sa 78 milijardi dolara imovine. S druge će se strane naći fondovi koji prate telekomunikacijski indeks, odnosno od jeseni indeks komunikacijskih usluga. Ti fondovi raspolažu sa četiri milijarde dolara imovine i moraće prodavati deo deonica AT&T-a, Verizona i ostalih sastavnica kako bi “napravili mesta” za nove sastavnice.

Prodajni pritisak

“Deonicama će se trgovati suprotno od fundamenata samo zbog prodajnog i kupovnog pritiska”, ističe za Reuters Todd Rosenbluth, direktor analize ETF-ova i investicijskih fondova u tvrtki CFRA u New Yorku. Kako bi osigurao “bezbolnu promenu”, vodeće društvo za upravljanje fondovima Vanguard Group već je započelo s prilagođavanjem svojih sektorskih investicijskih fondova dok State Street Global Advisors pokreće potpuno novi fond. Ipak, Ivan Čajić, voditelj istraživanja u firmi ITG očekuje da će većina pasivno upravljanih fondova čekati da promene stupe na snagu kako bi izvršili prilagođavanja.

Druga posledica ove promene jest što će značajno otežati statističku analizu deoničkih sektora. Na primer, dividendni prinos sadašnjeg telekomunikacijskog sektora pašće sa pet na svega jedan posto.

 

Poslovni dnevnik

Tags
Back to top button