Nakon tri godine: ECB prestaje sa masovnim štampanjem novca? – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Nakon tri godine: ECB prestaje sa masovnim štampanjem novca?

Evropska centralna banka (ECB) je na dobrom putu održavanja više inflacije i razmatra okončavanje svog programa kupovine obveznica.

Glavni ekonomist ECB-a Peter Praet rekao je u sredu u Berlinu da jači cenovni pritisak takođe uzima u obzir ekonomski oporavak u zemljama monetarne unije, koji se reflektuje na veće plate.

“Ovo učvršćuje naše uverenje da će inflacija u srednjoročnom razdoblju dosegnuti nivo ispod ili blizu dva posto”. U tom kontekstu, Upravno veće će razmatrati sledeće sedmice da program kupovine obveznica vredan milijarde evra istekne ove godine”, kazao je Praet.

Nejasno je kako će se do oktobra nastaviti sa spornim transakcijama, posebno u Nemačkoj, a kojima ECB potiče veću inflaciju. Holandski šef centralne banke Klaas Knot je zbog povećanog pritiska na cene za to da se uskoro kaže “zbogom” masivnim inekcijama novca. “Ja sam u dogovoru s većinom stručnjaka da bi bilo korisno vrlo brzo proglasiti kraj programa kupovine obveznica”, rekao je Knot u holandskom parlamentu.

Prvi čovek Bundesbanke Jens Weidmann jasno je rekao da očekivanja finansijskih ulagača prema kojima će program obveznica ECB-a završiti ove godine smatra “verovatnim”. Prema njegovom mišljenju, to bi bio prvi korak na putu ka normalizaciji nakon godina “vrlo ekspanzivne monetarne politike”.

Evropka centralna banka cilja na inflaciju nešto manje od dva posto u srednjoročnom razdoblju, jer smatra da je ovaj nivo idealan za ekonomiju. Inflacija je u maju porasla na 1,9 posto, nakon što je u aprilu pala na 1,2 posto. ECB pumpa novac u finansijski sistem oko tri godine kupovinom vrednosnih papira. Program bi trebao biti nastavljen do kraja septembra, a onda dosegnuti volumen od 2,55 triliona evra.

Tags
Back to top button