Societe Generale o povlačenju: Ne komentarišemo glasine – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Societe Generale o povlačenju: Ne komentarišemo glasine

 U centrali Societe Generale u Beogradu nisu danas želeli da komentarišu vest koja se proteklih dana pronela regionom da ta francuska bankarska grupacija prodaje celokupno poslovanje u zemljama centralne i istočne Evrope, među kojima i poslovanje u Srbiji.

“U skladu sa poslovnom politikom Societe Generale Grupe, Societe Generale Srbija ne komentariše glasine na tržištu”, rekli su iz te banke, kako prenosi RTV.

Kako su dodali, i ranije su se u javnosti pojavljivale različite glasine vezano za strateške odluke Societe grupe “koje su se na kraju ispostavile kao netačne”.

Bugarski portal EU Scoop je nedavno objavio da pomenuta bankarska grupacija prodaje poslovanje u šest zemalja regiona, i da će ogranak Societe Generale u Bugarskoj biti otuđen u paketu sa bankama u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Moldaviji i Albaniji.

Kao kupac većine aktiva se, kako prenosi portal, pominje mađarska OTP banka.

Prvobitno su bili planirani direktni pregovori između dve banke, ali se kasnije pojavila još jedna ponuda. Naime, krajem februara, kao potencijalni kupac pojavio se fond Apolo Global menadžment.

Sve banke ponuđene na prodaju su profitabilne, ali pate od sličnih problema, budući da je reč o malim tržištima na kojima dolazi do “topljenja” nekada visoke profitabilnosti, a okruženje je nestabilno sa političke i regulatorne tačke gledišta, navodi taj portal.

Iz tog razloga, Societe Generale banka je donela odluka da se povuče sa nestrateških tržišta, odnosno sa tržišta na kojima nije među vodeće tri banke po tržišnom udelu.

Kancelarija Societe Generale otvorena je u Beogradu još 1977. godine, da bi 1991. prerasla u banku, a danas ima mrežu od oko 100 ekspozitura širom zemlje.

Izvor: RTV

Tags
Back to top button