Premije osiguranja za imovinu obdaništa i škola – Bankar.rs
OSIGURANJESVE VESTI

Premije osiguranja za imovinu obdaništa i škola

Proširuje se paleta osiguranja predškolskih i obrazovnih ustanova na svim prestoničkim opštinama. Slavko Gak: U toku je izbor odgovarajuće kompanije. Osigurani i mališani u vrtićima i đaci na praksi.

Imovina vrtića i škola biće osigurana, a u toku je postupak izbora osiguravajuće kuće kojoj će ovaj posao biti poveren, saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu. Nadležni su se odlučili da na ovaj način “zaštite” inventar obrazovnim ustanovama, jer se dešavalo da na meti vandala budu sprave za igru mališana, kompujuteri i ostala tehnika, nastavna sredstva…

 Pored inventara, Grad će i ubuduće plaćati osiguranje za oko 60.000 mališana koji borave u predškolskim ustanovama. Devojčice i dečaci osigurani su 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji i tokom praznika, kako u obdaništu, tako i kad ne idu u obdanište. Ugovorom o osiguranju, koji je nedavno potpisan sa osiguravajućom kućom, obuhvaćeni su i učenici srednjih škola za vreme praktične nastave.

– Kriterijum za izbor osiguravajuće kuće bila je najniža cena i drago mi je da su se ove godine u trku za ovaj posao uključile i druge kompanije – kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu. – Usluga osiguranja mališana u vrtićima i đaka na praksi, jeftinija je u odnosu na prošlu godinu za oko 1,5 miliona dinara. Svaka ušteda je važna i taj novac možemo preusmeriti na druge potrebe.

Ugovor je potpisan na godinu dana, u iznosu od 10.223.374 dinara, bez poreza na premije neživotnog osiguranja. Osiguravajuća kompanija izabrana je tokom otvorenog postupka javne nabavke, na koji su se javile tri kuće, a ugovor je potpisan sa najpovoljnijim ponuđačem.

– U postupku smo izbora osiguravajuće kuće za osiguranje imovine vrtića i škola, za čim imamo podjednaku potrebu – navodi Gak. – Paralelno sa tim, namera nam je da imovinu vrtića dodatano zaštitimo panik tasterima i alarmnim sistemima, koji će policiju obaveštavati o neovlašćenim ulascima u dvorišta i zgrade vrtića, jer su štete od toga velike.

Osiguravanje dece pokriva slučajeve smrti usled nezgode, kada je iznos 250.000 dinara, povreda koje dovode do trajnog invaliditeta – 200.000 dinara i 70.000 dinara za troškove lečenja.

LAKŠE POVREDE

Dosadašnja praksa pokazuje da se mališani ne povređuju često u vrtiću, a i kada se to dogodi, reč je o manjim ozledama. Najčešće povrede su rane, dublje posekotine, prelomi ekstrmiteta, ali ređe.

Kada se dete povredi u vrtiću, obaveza vaspitača je da to prijave Hitnoj pomoći i policiji. Proceudra nalaže da roditelji posle završenog lečenja podnose zahtev za nadoknadu štete predškolskoj ustanovi na opštini u kojoj dete ide u vrtić.

 

Izvor: Večernje novosti

Tags
Back to top button