Kakve su posledice odluke FATF o stavljanju Srbije na “crnu listu”? – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Kakve su posledice odluke FATF o stavljanju Srbije na “crnu listu”?

Odluka Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF) da stavi Srbiju na “crnu listu”, koja je doneta krajem februara, može imati negativan uticaj na poslovanje privrednih subjekata iz Srbije u međunarodnom platnom prometu, smatraju stručnjaci.

 Odluka FATF-a da stavi Srbiju na “crnu listu”, imaće negativan uticaj na ocenu rizičnosti sa aspekta pranja novca i finansiranja terorizma fizičkih i pravnih lica koji imaju veze sa Srbijom, izjavio je predsednik Izvršnog odbora “Rajfajzen banke” Zoran Petrović.

“To može dovesti do teškoća u međunarodnom platnom prometu (plaćanjima ka i iz inostranstva), odnosno otezati poslovanje privrednih subjekata iz Srbije”, rekao je Petrović za N1.

Prema njegovim rečima, banke iz inostranstva će biti u obavezi da vrše pojačan nadzor prema pravnim licima i građanima iz Srbije, imajući u vidu povišen rizik zemlje.

“U nekim slučajevima to može dovesti i do usporavanja, zaustavljanja ili odbijanja plaćanja i za to se odgovornost ne može pripisati bankama u Srbiji”, ocenio je Petrović.

S druge strane, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da izveštaj, koji je usvojio FATF na sednici krajem februara i zbog kojeg je stavila Srbiju pod “monitoring” (posmatranje), više ne odražava realnu situaciju.

Ona je navela da je FATF taj izveštaj pripremio pre više od godinu dana, kada je identifikovao “određene strateške nedostatke”, a da je Srbija do danas ispunila 35 od 40 preporuka tog tela i usvojila šest sistemskih zakona protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Brnabić je rekla da su predsetavnici Evropske komisije na sednici FATF u februaru “istupili protiv usvajanja izveštaja i zahtevali da se zaključi da je Srbija poslednjih meseci mnogo uradila i otklonila strateške nedostatke”, da je taj stav zastupala većina zemalja i Svetska banka, ali da je prevagnuo stav “jedne zemlje koja je jako uticajna u toj organizaciji”.

Tags
Back to top button