NLB gubi sporove u slučaju prenesenih deviznih uloga hrvatskih štediša – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

NLB gubi sporove u slučaju prenesenih deviznih uloga hrvatskih štediša

Prema nezvaničnim informacijama, slovenska Nova ljubljanska banka (NLB) se suočava sa prvim pravosnažnim presudama u slučaju tzv. prenesenih deviznih uloga hrvatskih štediša bivše Ljubljanske banke. Kao posledica, očekuje se panika u banci i slovenačkom Ministarstvu finansija, izvestila je RTV Slovenije.

Nakon što su prošlog meseca postale pravosnažne dve presude, jedna u korist hrvatskih banaka i jedna u korist NLB-a, slovenačke banke u posljednja tri mjeseca izgubile su još dve tužbe i prema informacijama RTV Slovenije, hrvatskim bankama već je platila prilično značajan iznos.

Bilo kakve zvanične informacije o izgubljenim tužbama za sada je nemoguće dobiti.

S obzirom da postupci pred hrvatskim sudovima, uprkos memorandumu iz Mokrica, neometano dalje teku, očekuje se da će slijediti nove prvostepene i izvršne presude, zbog čega je u banci i Ministarstvu finansija zavladala poprilična panika, navodi RTV Slovenije.

Nakon što je prošle godine propala ideja o državnim garancijama za preteće tužbe, slovenačka vlada intenzivno traži model kako zaštititi NLB, koji bi bio prihvatljiv za vladajuću koaliciju. Još uvijek nema rešenja, ali ako do njega dođe, to bi moglo podići očekivanja u pogledu visine kupovne cene pri mogućoj prodaji NLB-a.

SEEbiz

Tags
Back to top button