Odgovori na najčešća pitanja o osiguranju kuće ili stana – Bankar.rs
SVE VESTI

Odgovori na najčešća pitanja o osiguranju kuće ili stana

Iako je osiguranje kuće i stana dobrovoljno, spada u osnove planiranja mirnog i bezbrižnog života. Stoga je korisno upoznati se s osnovnim pojmovima o zaštiti vaše najvrednije imovine i pre nego što kupite stan ili kuću. Odluka o osiguranju dobra je odluka, jer za malo novca osiguravate da će vam se moguća šteta prouzrokovana neželjenim događajima, nadoknaditi, i da će sve biti kao i pre.  

1. Zašto osigurati kuću ili stan?

Vaš dom je vaša najvrednija imovina. Stoga je pametno finansijski se osigurati od neželjenih situacija, poput požara, poplave, izliva vode, provale, koje vam mogu prouzorokovati veliku štetu.

2. Šta je osiguranje objekta?

Osiguranjem objekta osigurani su svi dijelovi nekretnine, uključujući temelje i podrumske zidove, kao i ugrađene instalacije i sva ugrađena oprema, npr. za centralno grejanje. Osiguranjem je pokriveno uništenje ili oštećenje nekretnine usled požara, oluje, grada, eksplozije i sličnih rizika.

3. Šta je osiguranje stvari u domaćinstvu?

Osiguranjem stvari u domaćinstvu osiguravaju se pokretnosti koje služe za uređenje i opremu stana, ličnu upotrebu i potrošnju, umetnički predmeti, dragocenosti i slično. One su osigurane u slučaju uništenja ili oštećenja od npr. požara, oluje, provalne krađe ili razbojništva i mnogih drugih opasnosti.

4. Šta je premija osiguranja?

Premija je iznos naknade koji plaćate osiguravajućem društvu dobivajući zauzvrat zaštitu vaše najvrednije imovine.

5. Koja pokrića odabrati?

U ponudi UNIQA osiguranja tri su paketa osiguranja stana koji se razlikuju opsegom pokrića: Standard, Komfort i Ekskluziv ukoliko se odlučite za ugovaranje polise, odnosno preko UNIQA webshop-a, u samo par klikova, možete ugovoriti jedan od dva paketa: Komfort i Ekskluziv.

6. Da li je osiguranje skupo?

Cijena osiguranja kuće ili stana zavisi od kvadrature, pa tako na primer, mjesečna premija osiguranja za stan od 50m2 vas može koštati manje od 5EUR. Ukoliko je to zamjena za vaš miran san, složićete se da nije skupo.

Tags
Back to top button