JPMorgan najavljuje koliko-toliko normalan Božić u Evropi – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

JPMorgan najavljuje koliko-toliko normalan Božić u Evropi

Biće ovo najneobičniji Božićni praznici. Većina evropskih država zatvorena je zbog rastućeg broja slučajeva korona virusa.

No, analitičari JPMorgana veruju kako ćemo ipak imati kakav-takav Božić.

Evropske zemlje bore se sa drugim talasom korona virusa. Kao rezultat toga, Nemačka i Francuska – dve najveće ekonomije evrozone nalaze se u nacionalnim blokadama, a mnoge su druge države takođe pooštrile svoje mere kako bi zaštitile svoje zdravstvene sisteme.

Pojačavanje ograničenja poslednjih nedelja zadalo je novi udarac uslužnoj industriji, sa zabrinutošću koliko će mere trajati.

“S obzirom na ogromnu količinu ekonomskih i socijalnih aktivnosti koje se odvijaju u decembru, presudno je znati hoće li se pridržavati trenutnih rasporeda”, rekao je David Mackie, ekonomista iz JPMorgana, u belešci od četvrtka.

“Naša je procena da će i biti”, rekao je.

Nacionalno zaključavanje Nemačke trebalo bi trajati do kraja novembra; u Francuskoj bi trenutna ograničenja trebala trajati do 1. decembra; a u Velikoj Britaniji najnovije zaključavanje treba da završi 2. decembra.

“Zaključavanje bi se trebalo ublažiti do početka decembra, što će omogućiti snažan rast ekonomskih i društvenih aktivnosti uoči praznika”, rekao je.

„Hoće li se dogoditi još jedna evropska blokada tokom ranih meseci sledeće godine, tek ćemo videti, a mnogo toga zavisi od razvoja događaja u kandidatima za vakcinu. Ali, za sada je učinjeno dovoljno da se infekcije preokrenu”, dodao je Mackie.

JPMorgan proučavao je najnovije podatke o mobilnosti u Evropi, upoređujući ih s onim što se dogodilo tokom prvog talasa. Banka je zaključila da je u Nemačkoj, Španiji i Velikoj Britaniji broj mobilnosti opao dovoljno da se širenje virusa održi pod upravljivom brzinom.

Nadalje, JPMorgan je takođe tvrdio da se u Republici Irskoj, Holandiji i Slovačkoj – gde su ograničenja pojačana ranije u trenutnom drugom talasu – broj novih slučajeva smanjio tokom protekle nedelje.

“Ova iskustva sugerišu da će ograničenja koja su postavljena u celoj Evropi poslednjih nedelja biti dovoljna da ponovno uspostave kontrolu nad virusom, barem za sada”, rekao je Mackie.

Izvor: Seebiz.eu

Tags
Back to top button