ECB: Keš je još uvek kralj u evrozoni – Bankar.rs
EVROPSKE BANKE

ECB: Keš je još uvek kralj u evrozoni

Gotovinska plaćanja čine tri četvrtine ukupnih plaćanja u evrozoni, naglasio je predsednik Evropske centralne banke (ECB), poručujući da gotovina i dalje igra ključnu ulogu u ekonomiji uprkos sve raširenijoj upotrebi digitalnih oblika plaćanja.

Reči Marija Draghija mogle bi otkloniti tvrdokorne sumnje u Nemačkoj da ECB želi postupno smanjiti njihovu zavisnost o gotovini i podstaknuti prelaz na druge oblike plaćanja.

– I u ovom našem digitalnom dobu gotovina i dalje igra važnu ulogu u našoj privredi, naglasio je čelnik Evropske centralne banke u saopštenju povodom izdanja nove novčanice od 50 eura.

Istraživanje o upotrebi gotovine

– Istraživanje o upotrebi gotovine koje će uskoro biti objavljeno, a sprovedeno je u ime ECB-a pokazuje da na gotovinu otpada više od tri četvrtine ukupnih plaćanja na prodajnim mjestima u eurozoni, odnosno, iskazano u vrijednosti transakcija, nešto više od polovine, naglasio je Draghi.

Prošlogodišnja odluka Evropske centralne banke o postupnom povlačenju iz upotrebe novčanice od 500 eura razljutila je neke u nemačkoj centralnoj banci, koji strahuju da se time želi ograničiti sloboda nemačkih građana da štede u gotovini.

Iz ECB-a su objasnili da je novčanica povučena zbog bojazni da se koristi za finansiranje kriminala i terorizma, iako službeni podaci o tome ne postoje.

Tags
Back to top button