Alta banka zainteresovana za kupovinu dela podgoričke Prve banke – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Alta banka zainteresovana za kupovinu dela podgoričke Prve banke

Centralna banka Crne Gore (CBCG) trenutno odlučuje o kupoprodaji kvalifikovanog manjinskog udela (do 50 odsto) u kapitalu Prve banke, za koju je u četvrtak, 9. oktobra, ponudu dala i srpska Alta, saznaje podgorička Pobjeda.

Predsednik Upravnog odbora Alta banke je biznismen Davor Macura, a predsednica Izvršnog odbora Una Sikimić, doktorka bankarskog i finansijskog menadžmenta, koja je u Alta banku prešla 2021. godine sa pozicije direktorke analize kreditnog rizika u Komercijalnoj banci Beograd.

Macura je, nakon višegodišnjeg poslovanja sa komapnijama Alta Pej (menjačnica i institucija platnog prometa) i ABL Solvent, u aprilu 2019. godine prvo kupio udeo u Jubmes banci (u stečaju), a nakon toga je kupio i Industriju mašina i traktora (IMT) o čemu je Nova ekonomija već pisala.

„Već 2020. godine Jubmes menja ime u Alta banka, a Macura preko menjačnice u avgustu 2021. dokupljuje još 36,1 odsto akcija te banke od manjinskih akcionara, a u septembru iste godine još 12 odsto“, piše Pobjeda, pozivajući se na beogradski Danas.

Ove godine, kako se navodi u tekstu, otkupljen je i udeo BiH u istoj banci, čime je Macura sa svojim kompanijama dostigao udeo od 84,1 odsto u Alta banci.

„Od 18. januara ove godne traje ponuda Alta pej grupe za preuzimanje preostalih 15,8 odsto akcija (nekadašnje Jubmes) banke, isključivo u gotovom novcu. Među preostalim akcionarima su Ministarstvo finansija Severne Makedonije, sarajevske Union i Privredna banka i skopska Stopanska banka, te Zastava oružje“, piše Pobjeda.

Prva banka trenutno ima 10 akcionara, a najveći od njih je Aco Đukanović, brat Mila Đukanovića sa 41,46 odsto, zatim Elektroprivreda Crne Gore sa 19,75 odsto, Hipotekarna Banka AD Podgorica 4,54 odsto.

Crnogorski mediji su prethodnih dana pisali da Dalibor Matić biznismen poreklom iz Republike Srpske želi da kupi ovu banku.

Matić, kako su pisali mediji i u Švajcarskoj ima of-šor firmu preko koje je vlasnik nekih od većih firmi i u Republici Srpskoj i u Srbiji.

Tags
Back to top button