Gazprombanka otkupila lanac tržnih centara Mega – Bankar.rs
EVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Gazprombanka otkupila lanac tržnih centara Mega

Gazprombanka otkupila je lanac tržnih centara Mega u Rusiji od švedske kompanije Ingka Centres. Transakcija, koja je procijenjena na 2,85 milijardi dolara uključuje 14 trgovačkih centara ukupne površine 2,3 miliona kvadratnih metara.

Tržni centri nalaze se u Moskvi, Moskovskoj oblasti, Lenjingradskoj oblasti, Omsku, Ufi, Rostovu na Donu, Samari, Adigeji, Kazanju, Jekatarinburgu, Novosibirsku, Novosibirsku i Nižnjem Novgorodu, saopštila je Gazprombanka, prenosi Komersant.

Pre napuštanja Rusije, Ingka Centres bio je najveći vlasnik maloprodajnih nekretnina u Rusiji. Prema podacima magazina Forbes, prihod Ingka centara od rentiranja prostora u lancu Mega u Rusiji, smanjen je u prošloj godini za 19 odsto u odnosu na prethodnu, na 285 miliona dolara.

Ingka Group takođe posjeduje lanac robnih kuća IKEA. Nakon početka ruskih vojnih operacija u Ukrajini, prodavnice IKEA u Rusiji su zatvorene, a sva ruska preduzeća kompanije su prodata. Prema ocjenama stručnjaka, kupac lanaca tržnih centara Mega moraće da popuni prazninu nakon odlaska kompanije IKEA i da reši pitanje smanjenja prometa.

(Biznis.rs)

Tags
Back to top button