GenSek Udruzenja banaka: Kreditiranje privrede i dalje u padu – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDER

GenSek Udruzenja banaka: Kreditiranje privrede i dalje u padu

Krediti stanovništvu u januaru ove godine ostali su na skoro istom nivou kao i na početku meseca, dok je kreditiranje privrede nastavilo da se smanjuje nakon velikog pada od oko pet odsto prošle godine, uprkos tome što je srpska ekonomija rasla po stopi od 2,8 odsto. 

Pravna lica su na kraju januara, prema podacima Udruženja banaka Srbije, dugovala 1.308 milijardi dinara bankama, što je za skoro dva odsto manje nego na kraju 2016. Generalni sekretar UBS Veroljub Dugalić napominje da januar i februar nisu referentni meseci za donošenje zaključaka s obzirom da oba meseca imaju dosta neradnih dana.

Na pitanje zašto nema većeg rasta kredita građanima Dugalić je objasnio da je limitirajući faktor standard građana.

“Prosečna plata od 370-380 evra stagnira i dok ne bude rasta standarda neće biti ni većeg kreditiranja od strane banaka”, napominje Dugalić dodajući da je iznenađujuće da uprkos niskom standardu štednja građana i dalje blago raste i dostigla je nivo od oko devet milijardi evra.

“Za razliku od perioda 2007-2008. godine kada su banke nudile visoke kamate da bi privukle štednju građana, sada su kamate sve niže, ali štednja ne pada. To znači da građani ne štede zbog kamata već zbog sigurnosti”, kaže Dugalić.

UBS je obradio i iznos čekova kojima građani plaćaju robu i u 2016. godini iskorišćeno je 7,67 miliona čekova u ukupnoj vrednosti 34 milijarde dinara (oko 275 miliona evra). Čekovi su sve manje zastupljeni u plaćanju, pa je recimo ovaj iznos u 2013. godini iznosio 58,2 milijarde dinara ili 515 miliona evra. Dugalić ovaj pad objašnjava sve većom popularnošću platnih kartica.

– See more at: http://www.danas.rs/ekonomija.4.html?news_id=339297&title=Kreditiranje+privrede+i+dalje+u+padu#sthash.OabO4FpO.dpuf

Tags
Back to top button