Dionice su jedini dobitnici Brexita – Bankar.rs
INOSTRANE BANKE

Dionice su jedini dobitnici Brexita

Tačno godinu dana nakon najave referenduma o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji tamošnje dionice vrede petinu više.

Bivši britanski premijer David Cameron 20. Februara prošle godine objavio je kako će birači na referendumu 23. Juna odlučiti hoće li ta zemlja i dalje biti članicom EU-a.

Nakon što su birači poručili da žele izlazak, među različitim klasama finansijske imovine najbolje su prošle dionice. Naime, indeks Londonske berze FTSE 100 danas vredi 22 posto više nego godinu ranije, piše CNBC.

Valja podsjetiti kako su procene govorile da će FTSE pasti više od 10 posto u godini dana nakon referendumske odluke.

Rastu cijena dionica na ruku je išao i pad vrednosti britanske funte. Naime, investitori smatraju da će slabija funta omogućiti izvoznim kompanijama veće prihode. Nakon što je dan nakon referenduma pala na 31-godišnji minimum od 1,32 dolara, funta je i dalje pod pritiskom, pa trenutni kurs iznosi 1,24 dolara.

U odnosu na vrednost pre godinu dana, funta je izgubila više od 13 posto. Dio analitičara smatra kako će se kurs naći pod dodatnim pritiskom kada se službeno pokrene proces razdruženja.

Što se tiče britanskih obveznica, analitičari su prognozirali da će im cena porasti između četiri i pet posto u slučaju odluke o Brexitu, a prinosi pasti oko 30 baznih bodova. No, trenutno je situacija dijametralno suprotna zbog očekivanja o “tvrdom izlasku” i prognoza o višoj inflaciji u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Izvor: poslovni.hr

Tags
Back to top button