SAD pokušavaju da regulišu veštačku inteligenciju – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

SAD pokušavaju da regulišu veštačku inteligenciju

Američka administracija donela je izvršnu naredu o veštačkoj inteligenciji, koja bi trebala da unese stepen izvesnosti buduću regulaciju sve moćnijih sistema veštačke inteligencije (AI), piše Axios. Sjedinjene Američke Države (SAD) ovom naredbom pokušavaju da uvedu nadzor nad razvojem veštačke inteligencije.

Uporedo sa SAD, i Evropska unija ove godine radi na zavšavanju sveobuhvatne regulative o veštačkoj inteligenciji koja uključuje i novčane kazne. Ove EU norme neće stupiti na snagu pre 2025. godine.

Ipak, izvšrna naredba SAD je u suštini podzakonski akt, koji buduće administracije mogu da ponište.

Plan tima predsednika Džozefa Bajdena je da vladine agencije ispitaju primenu veštačke inteligencije u različitim delatnostima, po ministarstvima, ali im je prepušteno da detalje same razrade.

Naredba se neće primenjivati samo generativne programe veštačke inteligencije koji su dobili najviše pažnje javnosti, već i na „bilo koji sistem zasnovan na mašinskom učenju koji nudi predviđanja, preporuke ili odluke“, kako pokazuje analiza Ernest&Young (EY), a prenosi Axios.

Najznačanija i najstroža odredba izvešnog naloga je obavezno testiranje ovih programa.

Nacionalni institut za standarde i tehnologiju će razviti standarde za testiranje do avgusta 2024. godine, a programeri će, prema Zakonu o odbrambrenoj proizvodnji, biti u obavezi sa da dostave svoje rezultate testiranja.

Naredba predviđa da Ministarstvo trgovine razvije standarde za otkrivanje i označavanje sadržaja koji je generisan uz pomoć veštačke inteligencije. Takođe, svaka savezna agencija će imenovati službenika zaduženog za veštačku inteligenciju u roku od 60 dana, a međuagencijski savet za veštačku inteligenciju će koordinisati ceo proces, prenosi Nova ekonomija.

Naredbom se obećava i sprovođenje zakona o zaštiti potrošača, kako bi se sprečila diskriminacija putem veštačke inteligencije.

Međutim, Axios napominje da je naredba izostavila niz pravila o kojima je bilo reči na ovogodišnjim javnim raspravama.

Na primer, ne postoji režim licenciranja za najnaprednije modele i ne postoji zabrana korišćenja tehnolgije sa najvećim rizikom. Naredba ne nalaže objavljivanje detalja o podacima o obuci i veličini modela, a mnogi stručnjaci i kritičari tvrde da je upravo ovo od suštinskog značaja za razumevanje tehnologije i predviđanje potencijalne štete.

Ne postoje ni smernice o tome kako će se autorska prava ili drugi oblici zakona o intelektualnoj svojini primenjivati na dela koja je stvorila veštačka inteligencija, o čemu sada odlučuju sudovi.

Tags
Back to top button