Nemci misle da ova kriza neće tako brzo proći – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Nemci misle da ova kriza neće tako brzo proći

Nemačka agencija za istraživanje tržišta GfK saopštila je danas da je njen indeks potrošačkog raspoloženja za septembar pao na -25,5 poena sa avgustovskih -24,4 poena.

„Potrošačka klima trenutno ne pokazuje jasan trend, ni naniže ni naviše, a generalno se nalazi na veoma niskom nivou”, rekao je stručnjak GfK za ponašanje potrošača Rolf Birkl.

Tržišta su očekivala da će u septembru Gfk indeks potrošačkog raspoloženja blago porasti na -24,3 poena, ali on se vratio na vrednosti iz jula, kada je iznosio -25,4 poena.

Podindeks očekivanja prihoda je pao za 6,4 poena u odnosu na prethodni mesec, na -11,5 poena, navodi se na sajtu ove organizacije sa sedištem u Nirnbergu.

Kontinuirani rast cena hrane i energije opterećuje kupovnu moć nemačkih domaćinstava.

Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, cene hrane u Nemačkoj su u julu porasle za 11 odsto međugodišnje, a cene energije za 5,7 odsto.

Potrošači u Nemačkoj ne žele da mnogo troše – podindeks koji meri sklonost kupovini je pao na -17,0 poena sa avgustovskih -14,3 poena.

„Sve su manje šanse da će se raspoloženje potrošača oporaviti do kraja godine. Na njih negativno utiče visoka stopa inflacije, posebno rast cena hrane i energije”, dodaje Birkl.

Indikator ekonomskih očekivanja potrošača je pao na -6,2 poena sa avgustovskih -3,7 poena, što je najniža vrednost ove godine.

(Poilitika)

Tags
Back to top button