Prodaja antenskih stubova Telekoma Srbija strateška dobit za sve – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Prodaja antenskih stubova Telekoma Srbija strateška dobit za sve

Telekom Srbija grupa završava proces prodaje antenskih stubova britanskom fondu Aktis GP, iza kojeg stoje Svjetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Iako je konkurencija pokušala da ovaj proces isprati dezinformacijama, istina je da je to praksa koju su preduzeli svi veliki telekom operateri poput Dojče Telekoma, Telefonike, Vodafona i drugih, kako bi transformisali svoje poslovanje a održavanje građevinske infrastrukture povjerili kompanija kojima je to osnovna djelatnost.

Procesom prodaje obuhvaćeni su isključivo antenski stubovi, a ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice i druga telekomunikaciona oprema koja je srce svakog telekom operatera.

Kompanija m:tel ostaje jedini zakupac antenskih stubova i jedini vlasnik telekomunikacione opreme čime su tržište Republike Srpske i bezbjednost podataka zaštićeni, kao i korisnici i institucije koje su m:tel-u ukazale povjerenje.

„U svakom segmentu svog poslovanja, m:tel se pokazao kao zaštitnik imovine Republike Srpske i kompanija domaćinskog poslovanja. Tako ni u ovom slučaju nećemo dozvoliti da zlonamernim i netačnim informacijama oni koje naši građani neće u svom dvorištu utiču na našu reputaciju“, naglasila je generalna direktorka kompanije Jelena Trivan.

Kompanija m:tel će 2023. godinu, na osnovu dosadašnjih pokazatelja, završiti sa rekordnom dobiti, značajno većom od projektovane. Očekuje se da će neto dobit za ovu godinu nadmašiti i 2022. kada je ostvarena neto dobit u visini od 82,3 miliona konvertibilnih maraka, dok će očekivana EBIDA marža za ovu godinu iznositi preko 50%, što je značajno iznad prosjeka za telekomunikacionu industriju.

Pozitivni rezultati kompanije m:tel biće vidljivi i na svim značajnim finansijskim pokazateljima profitabilnosti u 2023. godini, gdje se očekuje rast u odnosu na sve prethodne godine, čime se ostvaruju veći povrati na kapital i sredstva.

Svakako najveću korist od ovih rezultata će imati akcionari, i to kroz rast zarade po akciji, gdje je prinos i do sada bio daleko veći od prinosa ostvarivanih u slične oblike investiranja.

S obzirom da su i polugodišnji finansijski rezultati m:tel postavili iznad drugih telekom operatera u okruženju, očekuje se i da će krajnji rezultat 2023. godine uveliko nadmašiti konkurenciju.

Izvor: Capital.ba

Tags
Back to top button