BSCC intervju sa Vladimirom Lučićem, generalnim direktorom Telekoma Srbija – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

BSCC intervju sa Vladimirom Lučićem, generalnim direktorom Telekoma Srbija

Britansko-srpska privredna komora (British-Serbian Chamber of Commerce – BSCC) objavila je intervju sa Vladimirom Lučićem, generalnim direktorom Telekoma Srbija.

Prevod intervjua prenosimo u cjelosti u nastavku.

Kako će Telekom Srbija doprineti budućem uspehu Britansko-srpske privredne komore?

Lučić: Nadamo se da će nam naše premijum članstvo u Britansko-srpskoj privrednoj komori (BSCC) pomoći da pružimo ruku prijateljstva, poverenja i partnerstva širokom krugu istomišljenika i preduzetnika. Naša vizija vodilja je da budemo globalni partner od poverenja u novoj digitalnoj eri. Kao deo ovog poduhvata, uspostavljamo i jačamo partnerstva sa organizacijama svetske klase, uključujući Vodafone, Bloomberg, Euronews, Evropsku investicionu banku (EIB) i Banku Amerike (BA).

Važno je da je Telekom Srbija takođe odlučio da bude pozitivna snaga za Srbiju, stvarajući socio-ekonomske prilike kroz održiv globalni rast. Želimo da stvorimo prilike za nove, talentovane digitalne pionire. Imajući ovo na umu, osnovali smo naš fond korporativnog rizičnog kapitala – Telekom Srbija Venture Fund (https://tsv.fund) da bismo ubrzali i pokrenuli rani rast najinovativnijih digitalnih preduzeća.

Kako Telekom Srbija ulaže u inovacije i nove sadržaje kod kuće, u Velikoj Britaniji i u inostranstvu?

Lučić: Naš TSV fond, prvi te vrste u Srbiji i širem regionu, u naredne četiri godine ulaže 25 miliona evra u najperspektivnija start-ap preduzeća. Ova nova preduzeća nude napredne digitalne usluge, od kojih će mnoge biti optimizovane za 5G. Više informacija o fondu i kako da se prijavite kao investitor ili preduzetnik, možete pronaći ovde.

Ranije ove godine, fond je takođe sklopio ugovor sa Microsoftom, koji će svakom od početnika fonda obezbediti softverske usluge u vrednosti do 150.000 evra.

Investicije za predstojeće 5G uvođenje širom Srbije biće obezbeđene putem kredita od 70 miliona evra Telekomu Srbija od Evropske investicione banke (EIB).

Pored toga, Telekom Srbija je u proteklih pet godina uložio 95 miliona evra u proizvodnju preko 90 novih televizijskih serija i filmova. Trenutno se naše televizijske serije emituju u 14 zemalja na pet kontinenata preko usluga Disney Plus i Amazon Prime.

Takođe smo posvećeni isporuci vrhunskih sadržaja našim cenjenim pretplatnicima, gde god da se nalaze. Dakle, nastavljamo da ulažemo u nabavku sadržaja svetske klase. Pokrenuli smo četiri nova TV kanala Euro Cinema, koji emituju kultne filmove i TV serije na francuskom, nemačkom, italijanskom i španskom. Takođe aktivno tražimo partnere koji bi našim pretplatnicima omogućili pristup upečatljivom, visokokvalitetnom, zabavnom, premijum sportskom i informativnom programu na našim kanalima za emitovanje.

Kako Telekom Srbija širi svoj domet do srpske dijaspore?

Lučić: U proteklih pet godina Telekom Srbija je značajno evoluirao. Učvrstili smo se kao vodeći provajder ekskluzivnog digitalnog sadržaja u regionu i dijaspori od preko 15 miliona ljudi širom sveta.

Takođe, 17. jula smo pokrenuli MTEL Nemačka, koji sada pruža mobilne govorne i data usluge našim korisnicima u regionu, uz postojeću multimedijalnu ponudu. Lansiranje prati naša uspešne početke MTEL-a u Austriji i Švajcarskoj. Sada nudimo pokrivenost u celom DACH regionu, dok takođe proširujemo pristup našim uslugama među srpskom dijasporom koja tamo živi.

Sada poslujemo izvan Srbije u sedam drugih evropskih zemalja: Belgiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj. Takođe očekujemo da ćemo mrežu lansirati u Turskoj do kraja ove godine. Ovo je deo uzbudljive dugoročne strategije za širenje u EU. Takođe imamo ambiciozne planove za dalji globalni rast u SAD i Kanadi, što će dodatno proširiti naš domet u globalnoj srpskoj dijaspori.

Kako Telekom Srbija ubrzava digitalnu transformaciju Srbije?

Lučić: Telekom Srbija se fokusira na ubrzanje digitalne transformacije Srbije. Sledeće inicijative digitalne transformacije su razvijene:

Telekom Srbija se priprema da unapredi svoju infrastrukturu kroz 5G, optička vlakna i kapacitete za skladištenje podataka. Unapređenje naše mreže uvođenjem 5G omogućiće nam da značajno povećamo efikasnost našeg poslovanja, optimizujemo troškove i poboljšamo korisničko iskustvo.

Pripremamo se za predstojeću aukciju 5G spektra, nakon čega sledi implementacija 5G mreže prvenstveno u Srbiji, ali i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Ovaj poduhvat će biti važan deo digitalizovane infrastrukture koja je pogodna za svetlu digitalnu budućnost na Zapadnom Balkanu i mnogo šire.

Tags
Back to top button