Apple izgubio 200 milijardi dolara vrednosti za dva dana – Bankar.rs
BERZAKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Apple izgubio 200 milijardi dolara vrednosti za dva dana

Deonice Applea pale su u četvrtak 2,9 odsto nakon izveštaja da Kina planira da proširi zabranu korišćenja iPhonea na agencije i kompanije čiji je osnivač vlada.

Investitori su sada zabrinuti zbog sposobnosti najvrednijeg javnog preduzeća na svetu da posluje u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji.

Apple je u sredu zabežio najveći dnevni pad u više od mesec dana. Kompanija je izgubila oko 200 milijardi dolara za dva dana, a njene deonice trenutno su najgore u Dow Jones Industrial Average indeksu.

Zabrane bi mogle biti zlokoban znak za Apple, ocenjuje CNN.

Kina je najveće strano tržište za proizvode američke kompanije, a kineska prodaja predstavljala je oko petinu ukupnog prihoda kompanije prošle godine. Apple ne otkriva prodaju iPhonea po zemljama, ali analitičari istraživačke firme TechInsights procenjuju da je u Kini bilo više prodaje iPhonea nego u Sjedinjenim Državama u prošlom tromesečju. Apple takođe proizvodi većinu svojih iPhonea u kineskim fabrikama.

Apple sa sedištem u Kupertinu u Kaliforniji takođe igra važnu ulogu u ekonomiji Pekinga, napisao je Brandon Nispel, analitičar KeyBanc Capitala, u srijedu. Zbog toga se kompanija “istorijski smatrala relativno sigurnom u Kini od vladinih ograničenja”. Ove prijavljene zabrane predstavljaju važno pitanje, napisao je: “Da li vlada menja svoj stav?”

U sredu je Wall Street Journal javio da je Kina zabranila korišćenje iPhonea za službenike centralne vlade i da su menadžeri obaveštavali osoblje o zabrani putem grupa za razgovor ili sastanaka.

Bloomberg je u četvrtak izvestio da su te zabrane proširene na firme čiji je osnivač država, uključujući energetskog giganta PetroChina, koji zapošljavaju milione radnika i kontroliše ogromne delove kineske ekonomije.

Analitičari Bank of America napisali su u belešci u četvrtak da potencijalna zabrana iPhonea dolazi nakon novog modela pametnog telefona koji je objavio kineski proizvođač Huawei. Tajming je, kažu analitičari, “zanimljiv”.

Američka vlada saopštila je u utorak da istražuje novi pametni telefon kineskog proizvođača. Savetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven rekao je tokom brifinga za štampu u Beloj kući da je Sjedinjenim Državama potrebno “više informacija o preciznom karakteru i sastavu” kako bi utvrdile jesu li strane zaobišle ​​američka ograničenja na izvoz poluvodiča kako bi stvorile novi čip.

Tehnološke kompanije su pale nakon ovih vesti, Nasdaq Composite je oslabio oko 0,9% u četvrtak, a sektor poluprovodnika pao je za više od 2%, navodi CNN.

Tags
Back to top button