Mark Dejvis novi regionalni direktor EBRD-a – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Mark Dejvis novi regionalni direktor EBRD-a

Mark Dejvis (Mark Davis) imenovan je za novog regionalnog šefa u centralnoj Evropi Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja pokriva Hrvatsku, Češku, Mađarsku, Slovačku i Sloveniju. Dejvis će od 1. septembra voditi operacije EBRD-a u regionu, sa sedištem u Zagrebu, gde je inače stacioniran EBRD za centralnu Evropu.

Dejvis je nasledio regionalnu direktorku EBRD-a Viktoriju Zinčuk (Victoriju Zinchuk), koja će se preseliti u Bukurešt da bi preuzela svoju novu rukovodeću ulogu u EBRD-u od 1. septembra-

Državljanin SAD, Dejvis je trenutno direktor za teritoriju Rumunije i Bugarske. Tokom njegovog mandata, Rumunija je postala jedna od najvećih investicionih destinacija EBRD-a, sa kumulativnim ulaganjem od više od deset milijardi evra.

Dejvis ima 27 godina iskustva u međunarodnim finansijskim institucijama i komercijalnom bankarstvu, sa velikim iskustvom u razvoju poslovanja u zemljama Evropske unije (EU), Istočne Evrope i centralne Azije, kao i jaku ekspertizu na globalnim tržištima kapitala. Bio je na raznim visokim pozicijama u Svetskoj banci, bankama Morgan Stanley i Goldman Sachs.

Dejvis je doktorirao ekonomiju na Univerzitetu Tulejn u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Radujem se što ću voditi operacije Banke u centralnoj Evropi, kako bih pomogao regionu da nastavi tranziciju ka konkurentnoj, održivoj ekonomiji, u skladu sa širim ciljevima i ambicijama EU. Radujem se što ću pomoći u pokretanju investicija za podršku privatnom sektoru i pokretanju inovacija”, poručio je Dejvis.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u centralnoj Evropi. Sedište Banke u Zagrebu deluje kao središte za operacije EBRD-a u celom regionu.

EBRD je multilateralna banka koja promoviše razvoj privatnog sektora i preduzetničke inicijative u 36 ekonomija na tri kontinenta. Banka je u vlasništvu 71 zemlje, EU i Evropske investicione banke (EIB). Investicije EBRD-a su usmerene na to da ekonomije njenih regiona budu konkurentne, inkluzivne, kojima se dobro upravlja, zelene, otporne i integrisane.

Tags
Back to top button