Ivan Leposavić je novi direktor Beogradske berze – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Ivan Leposavić je novi direktor Beogradske berze

Beogradska berza imenovala je novog izvršnog direktora, Ivana Leposavića, pošto se Siniša Krneta nakon 22 godine povukao sa berze a nakon osam sa te pozicije, kako je i ranije sam najavio u objavi na LinkedInu.

Iz Beogradske berze napominju da je novi izvršni direktor iskusni međunarodni stručnjak za finansije i investicije a on će po dobijanju saglasnosti Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, dužnost izvršnog direktora Berze preuzeti od 01. septembra.

Leposavić je počeo karijeru u jednoj od vodećih privatnih investicionih kompanija u regionu Jugoistocne Evrope – EKI Investment Group, gde je radio na većem broju složenih investicionih projekata kao i na spajanjima i preuzimanjima u različitim sektorima i u različitim klasama imovine. Svoju karijeru nastavio je zatim u Međunarodnoj finansijskoj korporaciji (IFC), članici Grupacije Svetske banke u kojoj je punih jedanaest godina rukovodio timovima na projektima vrednim više milijardi USD u preko 20 zemalja Evrope i Centralne Azije, navodi se u saopštenju Beogradske berze.

On je diplomirao da visokim prosečnim ocenama i u rekordnom roku 2007. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, dodaje se u saopštenju. Na istom fakultetu 2012. godine magistrirao je na odseku poslovne administracije – smer Strateški finansijski menadžment. Svoje školovanje nastavio je na Harvard Kennedy School i Columbia Business School u SAD, gde se fokusirao na oblasti međunarodnih finansija, infrastrukture, kao i na vrednosno investiranje. Takođe, poseduje i međunarodni sertifikat “CFA level 1” .

“Imajući u vidu izuzetnu stručnost, međunarodno iskustvo i strateški menadžerski talenat gospodina Leposavića, Beogradska berza ostaje u sigurnim rukama i spremna je za dinamičnu i uspešnu budućnost. Preuzimajući poziciju izvršnog direktora, Ivan Leposavić pred Beogradsku berzu postavlja ambiciozne ciljeve, stremeći njenom daljem unapređivanju i osnaživanju kako u nacionalnim tako i internacionalnim okvirima,” navodi se u saopštenju.

U svojoj objavi o odlasku sa berze s kraja jula, odlazeći direktot Siniša Krneta rekao je: “Nakon iskrene posvećenosti duže od 22 godine i osam godina vodstva, odlučio sam da je vreme da se moje putovanje sa Beogradskom berzom – završi! Zahvalan sam svojim koleginicama i kolegama sa Beogradske berze na poverenju, podršci, predanosti, posvećenosti i hrabrosti”.

Krneta je profesionalnu karijeru na tržištima kapitala započeo je kao trgovac fjučersima pre više od 25 godina, da bi 2001. godine prihvatio poziv da se pridruži rastućem timu Beogradske berze na kojoj je u hijerarhiji napredovao od pozicije rukovodioca odeljenja za trgovanje, preko direktora sektora poslovnih operacija do izvršnog direktora.

On je vodio je i učestvovao u vođenju svih razvojnih projekata Beogradske berze, počevši od izgradnje prvog sistema za elektronsko trgovanje obveznicama, pa do poslednje verzije aktuelne berzanske platforme BelexFIX.

Problematični promet

Beogradsku berzu već neko vreme muči likvidnost, a obim trgovanja ne može ni da se poredi sa svetskim i evropskim berzama. S druge strane, kako je Bloomberg Adrija ranije pisala, teško da bi se za takvo stanje i plitko tržište mogao okriviti samo Krneta, za čijeg mandata je godišnji promet uvećan sa oko 185 miliona evra (u 2015. godini) na oko 326 miliona evra (2022. godina).

Govoreći za Bloomberg Adriju, Vladimir Radojković, stariji investicioni analitičar u KapitalRS, rekao je da bi Krnetin naslednik morao da radi na intenzivnom obrazovanju šire javnosti o berzi, da usavrši softverska rešenja kao i da aktivno lobira za listiranje novih finansijskih zdravih kompanija na Beogradsku berzu.

 

Tags
Back to top button