Smene na vrhu vodećih svetskih startapa ekosistema – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Smene na vrhu vodećih svetskih startapa ekosistema

 

Silicijumska dolina je I dalje najveći i važniji startap ekosistem na svetu, a drugo mesto dele Njujork i London, prema rang listi koju objavljuje „Startup Genome“.

Startup Geonme je objavio izveštaj za 2023. godinu o globalnom startap ekosistemu (Global Startup Ecosystem Report – GSER).

GSER pruža uvid u vodeće svetske startap ekosisteme, trendove razvoja, i ključne izazove sa kojima se suočavaju preduzetnici. Takođe uključuje rangiranje vodećih svetskih tehnoloških startap ekosistema.

Ove godine Boston i Peking nisu u prvih pet vodećih startap ekosistema. U odnosu na prošlu, 2022. godinu, oni su pali za po dve pozicije (sada zauzimaju 6. odnosno, 7 mesto).

Sa druge strane, Los Anđeles se popeo na 4. mesto na listi, a Tel Aviv na 5. mesto.

Singapur je po prvi put ušao u top des4et vodećih startap ekoisistema i sada je na 8. mestu (prošle godine je bio na 18.).

Majami je u odnosu na prošlu godinu napredovao za čak deset mesta i sada je na 23. mestu.

Svi vodeći kineski ekosistemi su pali u ukupnom rangiranju: Šenžen se pomerio naniže za 12 mesta (sada je na 35. mestu), Peking za dva mesta (sada je na 7. mestu), a Šangaj je pao za jedno mesto (sada je 9. na listi).

Sa drzge strane, indijski ekosistemi nastavljaju da rastu. Mumbaj je napredovao za pet mesta i sada je na 31. poziciji, Bengaluru-Karnataka i Delhi su napredovali za po dva mesta, na 20. i 24. mesto.

Melburn se pomerio za šest mesta u odnosu na prošlu godinu, na 33. mesto.

Australijski startap ekosistem je doživeo povećanje vrednosti ekosistema za 43 odsto, na 25 milijardi dolara.

Tags
Back to top button