NBS: I finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

NBS: I finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka

Prema rezultatima ankete agencije Ipsos, predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija za godinu dana unapred, u julu 2024. godine, biti na nivou od 7%, što predstavlja smanjenje u odnosu na 8%, koliko su očekivanja iznosila u prethodnoj anketi. Inflaciona očekivanja kretala su se oko sličnog nivoa od 7% i prema poslednje tri ankete agencije Blumberg, pri čemu u avgustovskoj anketi očekivana inflacija za godinu dana unapred iznosi 6,9%.

Kako je navedeno na sajtu Narodne banke Srbije, kratkoročna inflaciona očekivanja privrednika (za godinu dana unapred) nastavila su i drugu anketu zaredom da se smanjuju, ovaj put nešto bržim intenzitetom nego u prethodnom mesecu. Očekivanja su u junu iznosila 9,8%, da bi se u julu ona našla na nivou od 9,2%.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja, dodaje se. Očekivanja predstavnika finansijskog sektora za dve godine unapred ostala su nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu i iznose 5%, dok se za tri godine nalaze unutar granica cilja Narodne banke Srbije, na nivou od 3,8%.

Što se tiče srednjoročnih očekivanja privrednika, ona su se za oba perioda našla na nižem nivou u poređenju s junskim vrednostima. Za dve godine unapred očekivanja su smanjena sa 6,8% u junu na 6,2% u julu, a za tri godine unapred sa 5% u junu na 4,8% u julu.

Rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja u srednjem roku, dodaje se.

Back to top button