Skoro 900 miliona evra deviznog priliva od stranih turista – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Skoro 900 miliona evra deviznog priliva od stranih turista

Za prvih šest meseci ove godine, Srbiju je posetilo više od 940 hiljada stranih gostiju, 30 odsto više nego lane, koji su zaslužni za devizni priliv od turizma od skoro 900 miliona evra

Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma iz Sektora turističke inspekcije, kaže za RTS da je broj kineskih gostiju za prvih šest meseci ove godine za 200 odsto veći nego u istom periodu prošle godine.

Sredina avgusta najavljuje kraj letnje sezone odmora. Mnogi posetioci iz celog sveta, ali i naši državljani, odlučili su da slobodne dane provedu u Srbiji.

Vrnjačka Banja je jedna od najposećenijih turističkih destinacija u našoj zemlji, a ovih dana biraju je i mnogi ljubitelji filmske umetnosti, jer u toku je Festival filmskog scenarija.

Direktor Turističke organizacije Ivan Trifunović ističe da je vikend bio izuzetno dobar, sa više od 50.000 gostiju.

“Sve je bilo puno. Početak filmskog festivala, sajam vina, Dani Danila Bate Stojkovića, to je nešto što obeležava mesec avgust“, navodi Trifunović.

Za prvih šest meseci ove godine, Srbiju je posetilo više od 940.000 stranih gostiju, 30 odsto više nego lane, koji su zaslužni za devizni priliv od turizma od skoro 900.000.000 evra.

Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma iz Sektora turističke inspekcije rekla je u Jutarnjem programu da će ovo biti nova rekordna godina za domaći turizam i da dinamičan rast broja stranih turista govori u prilog tome.

„Oni su posetili destinacije kao i prethodnih godina. Najinteresantniji za njih su svakako Beograd, kao prestonica, iza toga su planine Kopaonik i Zlatibor, banje koje su posebno interesantne, Vrnjačka Banja, Sokobanja, zatim i gradovi Novi Sad i Niš. Doprinose i manifestacije koje su možda i najatraktivnije, i to naročito u ovom letnjem periodu“, navodi Đenićeva.

Strani turisti najviše dolaze iz Rusije i Turske i iz regiona, dakle Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Hrvatske.

„Izraženo je povećanje broja dolazaka kineskih gostiju u Srbiju, koji se povećao za prvih šest meseci ove godine 200 odsto u odnosu na isti period prethodne godine“, ističe Đenićeva.

Zašto agencije gube licence?

Prošle godine 22 turističke agencije ostale su bez licence. Najčešći razlog za to je što uglavnom nemaju adekvatne licence, pre svega nemaju garancije putovanja, kada pričamo o organizatorima, navodi Đenićeva.

„Turistička inspekcija ne može naložiti povraćaj novca od strane turističke agencije putnicima. Ono što putnicima svakako predlažemo, jeste da se uvek mogu obratiti nama, a mi ćemo sprovesti inspekcijski nadzor“, poručuje Đenićeva.

Tags
Back to top button