Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi oslabio 0,3 odsto – Bankar.rs
BERZAKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi oslabio 0,3 odsto

Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi protkle nedelje oslabio je 0,3 odsto, na 871,2 poena, saopštila je brokerska kuća Momentum Securities.

„Drugu sedmicu zaredom domaće tržište akcija registrovalo je pad vrednosti uz veoma nisku investicionu aktivnost na tržištu akcija. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 227,5 miliona dinara (1,9 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio 0,3 odsto, na 871,2 poena“, naveo je Momentum, a prenosi Beta.

Najviše se trgovalo akcijom beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“, koja se vratila na nivo od 2.000 dinara, uz promet od 3,4 miliona dinara. Posle dužeg vremena ova akcija počela je da slabi zbog povećane ponude za prodaju, pa je cena pala 2,7 odsto.

Krajem maja cena te akcije je stizala do istorijskog maksimuma od 2.100 dinara, u velikoj meri zahvaljujući veoma skromnoj ponudi uprkos njenom kontinuiranom rastu.

Cena akcije gornjomilanovačkog Metalca se zadržala na nivou od 1.600 dinara, uz promet od 2,6 miliona dinara. Kompanija je izvestila da će 16. avgusta otpočeti isplatu ovogodišnje rekordne dividende u visini od 90 dinara po akciji, što na trenutnoj ceni daje dividendni prinos od 5,6 odsto.

Akcije Dunav osiguranja oslabile su jedan odsto i koštaju 977 dinara, a promet je bio 1,8 miliona dinara. Kompanija još nije objavila šestomesečne rezultate poslovanja, a investitori su postali oprezni u trgovanju nakon nedavnih vremenskih nepogoda koji će izvesno imati negativan uticaj na poslovanje kompanije, navedeno je u saopštenju.

Cena akcije Naftne industrije Srbije oporavila se, nakon objave loših šestomesečnih rezultata poslovanja i protekle nedelje je iznosila blizu 700 dinara, ali uz veoma skromno trgovanje od 1,1 milion dinara. Na poslednjoj ceni od 696 dinara tržišna kapitalizacija NIS-a iznosi 113,5 milijardi dinara ili oko 968 miliona evra.

Biznis.rs

Tags
Back to top button