Srbija među tri zemlje koje će „pogurati“ cene kvadrata u južnoj Evropi u narednoj deceniji – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Srbija među tri zemlje koje će „pogurati“ cene kvadrata u južnoj Evropi u narednoj deceniji

Anketa ekonomskih stručnjaka (EES), koju kvartalno sprovode nemački institut Ifo i Švajcarski institut za ekonomsku politiku, pokazala je da oni očekuju snažan rast cena stambenih nekretnina širom sveta u narednih deset godina, a za južnu Evropu procenjuju da bi cena kvadrata mogla u proseku nominalno da raste za čak 18,4 odsto godišnje.

U zajedničkom saopštenju dve institucije naglašava se da će realne stope rasta svakako biti manje od nominalnih, uzimajući u obzir inflaciju. Ipak, rast cena nekretnina u južnoevropskim zemljama, uključujući Srbiju, prema očekivanjima učesnika EES ankete svakako bi trebalo da bude značajno viši od globalnog proseka, koji procenjuju na devet odsto godišnje.

Istraživač Ifo Timo Vohner (Tim Wochner) za Biznis.rs kaže da, kada je reč o južnoj Evropi, učesnici ankete kao razlog za očekivan značajan rast cene kvadrata najčešće navode – tražnju.

„Ukupno 43 odsto eksperata koji su učestvovali u anketi EES ističu tražnju, dok je njih 25 odsto navelo ponudu kao faktor koji će opredeliti poskupljenje nekretnina. Uticaj inflacije ili neodgovarajućih politika pomenulo je između 10 i 12 odsto anketiranih, dok su razlozi poput urbanizacije ili migracija pomenuti u manje od pet odsto slučajeva“, rekao nam je Vohner.

U okviru regiona južne Evrope beleže se razlike u očekivanjima rasta cene kvadrata na godišnjem nivou u narednoj deceniji.

„Relativno visok nominalni prosek poskupljenja (od 18,4 odsto) za južnu Evropu vođen je očekivanjima za Maltu, Srbiju i Albaniju. Neke velike ekonomije, kao što su Italija i Grčka, pokazuju samo skromna očekivanja rasta od oko pet odsto. Izuzetak je, recimo, Španija sa 12 odsto“, ističe Vohner.

Kada je reč o aktuelnom kretanju cena na domaćem tržištu nekretnina, podsetimo da su cene stanova u drugom tromesečju ove godine porasle za 11,19 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, a prema podacima Republičkog geodetskog zavoda.

U Beogradu su u tom periodu cene stanova porasle 11,39 odsto, a u Vojvodini 11,25 odsto, dok je najveći rast cena stanova od 13,95 odsto zabeležen u južnoj i istočnoj Srbiji.

U istraživanju EES koje je trajalo od 14. juna do 2. jula 2023. učestvovalo je 1.405 ekonomskih stručnjaka iz 133 zemlje, a neki od rezultata su i da se u istočnoj Africi i južnoj Aziji očekuje godišnji porast cena stambenih nekretnina za više od 20 odsto.

Visoka povećanja od 10 do15 odsto takođe se očekuju u Južnoj Americi, istočnoj Evropi, centralnoj Aziji i severnoj Africi.

Sa druge strane, anketirani eksperti za sada očekuju da će cena kvadrata u Velikoj Britaniji rasti za 8,4 odsto godišnje, u SAD za šest odsto, a u Francuskoj za 5,5 odsto godišnje, saopštio je nemački institut Ifo prilikom objavljivanja rezultata istraživanja.

Back to top button