Italijani oporezuju ekstraprofit banaka – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Italijani oporezuju ekstraprofit banaka

Italija uvodi jednokratni porez na ekstraprofit banaka od 40 odsto zato što talas rasta kamatnih stopa nisu prenele i na kamate na depozite.

Ovaj neočekivani potez izazvao je šok na tržištu, a evropske berze reagovale su padom akcija, pre svega banaka, ali i berzanskih indeksa.

Snažan i nagli rast kamatnih stopa prošle godine doneo je rekordne profite bankama, pošto su povećavale kamatne stope na kredite, dok kamatne stope na štednju nisu povećane ni blizu toga.

Španija i Mađarska već su uvele slične poreze na banakrski sektor, a i ostale zemlje EU mogle bi da prate ovaj trag, piše Rojters.

Italijanska vlada je razmatrala uvođenje poreza još početkom godine, ali je iz nekog razloga odloženo. Međutim, nakon polugodišnjih rezultata banaka, stvar je ponovo postala aktuelna.

Indeks akcija italijanskih banaka pao je danas za 7,4 odsto, a najveće banke Intesa Sanpaolo sa padom od osam odsto i Unikredt sa 6,5 odsto, su među najpogođenijima ovom merom.

Prema računicama, porez bi mogao da odnese oko petine neto prihoda italijanskih banaka u ovoj godini, što se procenjuje na oko dve do tri milijarde evra prihoda za budžet.

To bi bilo slično prihodu od 2,8 milijardi evra koliko je ove godine stigao od sličnog poreza na dobit energetskih kompanija.

Porez će se naplatiti samo za prihode u 2023. godini, a osnovica će biti neto kamatna marža, odnosno razlika između kamata na kredite i na štednju.

Intesa je ove godine na ime neto marže prihodovala 13,5 milijardi evra.

Danas

Tags
Back to top button