Koja bankarska pozajmica je najskuplja – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Koja bankarska pozajmica je najskuplja

Učešće ovih bankarskih pozajmica u ukupnom stanju kredita stanovništvu u Srbiji iznosi svega 1,4 odsto, navode u NBS

Tekuće račune u Srbiji koristi ukupno 5.876.044 građana, a dozvoljeno prekoračenje na njima („minus“ na računu) iznosi nešto više od 43 milijarde dinara, pokazuju podaci Udruženja banaka.

Iako u Narodnoj banci Srbije (NBS) ističu da ovaj oblik zaduživanja svuda predstavlja najskuplju vrstu pozajmice i upozoravaju građane da bi trebalo da ga koriste samo u krajnjoj nuždi, dosta ljudi ponekad je prinuđeno da „uđu u minus“. A kada se jednom pokrene tzv. prekoračenje po računu, iz njega se teško izlazi. piše 24sedam.

Prosek je kamata od 29 odsto, ali…

Međutim, ono što je najveći problem jeste kamata, koja se plaća na prekoračenje po tekućem računu, a ona nije nimalo „prijatna“. Još je gora situacija za one koji neobazrivo uđu u nedozvoljeno prekoračenje, jer se tu kamatne stope penju i do skoro 55 odsto.

Kako su za 24sedam rekli u NBS, prema poslednjim raspoloživim podacima za maj 2023. godine, prosečna ponderisana kamatna stopa na dozvoljena prekoračenja po tekućem računu stanovništva iznosi 29,1 odsto na godišnjem nivou.

– S druge strane, prosečna ponderisana kamata na nedozvoljena prekoračenja iznosi 32,4 odsto – kažu za 24sedam u NBS.

Ovo su prosečne kamate koje se kod pojedinih banaka kreću od 10 odsto pa naviše. Tako da kamatne stope na dozvoljeno prekoračenje u domaćim bankama idu od minimum 10,64 odsto do maksimum 34,51 odsto godišnje.

Kada se radi o nedozvoljenom minusu, kamate su mnogo veće. Kreću se od 9,78 odsto pa do čak 54,98 odsto godišnje.

Ipak, i pored rasta kamata od prošle godine, u NBS ističu da je u periodu od januara 2014. do maja 2023. godine prosečna ponderisana kamatna stopa na dozvoljena prekoračenja stanovništva smanjena za 4,5 procentnih poena (sa 33,6 odsto na 29,1 odsto).

– Kada su u pitanju nedozvoljena prekoračenja stanovništva po tekućem računu, u istom periodu prosečna ponderisana kamatna stopa je smanjena za 11,8 procentnih poena, sa 44,2 na 32,4 odsto – navode u NBS.

Trenutno učešće prekoračenja (i dozvoljenih i nedozvoljenih) po tekućem računu, dodaju u NBS, u ukupnom stanju kredita stanovništvu iznosi svega 1,4 odsto, dok je u januaru 2014. ovo učešće iznosilo četiri odsto.

Crno na belo na sajtu NBS

– Pozajmice po tekućem računu svuda predstavljaju najskuplju vrstu pozajmice, pre svega zbog toga što su vreme i obim njihovog korišćenja, kao i vraćanja, neizvesni, a NBS je uvek upozoravala građane da bi ih trebalo koristiti samo u krajnjoj nuždi i u kraćem vremenskom periodu. To ne znači da građani ne treba da koriste ovu vrstu pozajmice, već da odluku o korišćenju donose na bazi informacija o tome koliko dozvoljeni minus košta, a zatim i kreditna kartica ili potrošački kredit. Sasvim sigurno je da će cena biti opredeljujući faktor kod odabira određenog finansijskog proizvoda – naglašavaju u NBS.

Inače, u NBS kažu i da redovno, na mesečnom nivou, na svojoj zvaničnoj internet stranici objavljuju kamatne stope po pojedinačnim bankama na prekoračenja po tekućim računima.

– Objavljivanjem ovih podataka Narodna banka Srbije želi da građanima omogući da se na transparentan način upoznaju s javno dostupnim podacima i da na osnovu toga uporede banke i naprave adekvatan izbor bankarskog proizvoda koji odgovara njihovim potrebama i mogućnostima – objašnjavaju u NBS.

Izvor:24sedam.rs

Tags
Back to top button