Rakočević: Vreli dani prijaju berzama, Meta & Nvidia nastavljaju izuzetan rast – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Rakočević: Vreli dani prijaju berzama, Meta & Nvidia nastavljaju izuzetan rast

Ako se izuzmu cene hrane i energija, koje su posebno volatilne, inflacija je na 4,8 odsto, opet niže od očekivanih 5 odsto. Inflacija za proizvođače je takođe zabeležila manji rast od očekivanja. Porasla je 0.1 odsto na mesečnoj osnovi, dok se očekivao rast od 0.2 odsto. Na godišnjoj je zabeležen rast od samo 0.1 odsto dok su očekivanja iznosila 0.4 odsto. Kada izuzmemo volatilne komponente poput hrane I energije na mesečnoj su podaci identični, dok na godišnjoj je ostvaren rast od 2.4 odsto nasuprot očekivanjima od 2.6 odsto. Dodatno je istaknuto da je količina novca u opticaju smanjena za čak 4 odsto, najviše od 1938. godine, što je takođe pozitivna vest. Svakako se očekuje i povećanje nezaposlenosti, koje bi ubedilo FED da je dovoljno da se podignu kamatne stope još samo jednom za 0,25 odsto, ali sve je još uvijek otvoreno.

U EU je inflacija i dalje visoka, majska je bila na 6,1 odsto, sa trendom sporijeg pada, dok je u Srbiji i dalje previsoka, čak 13, odsto u junu. Budući da je najveći deo naše inflacije uvezen iz inostranstva, možemo očekivati njen sporiji pad i u Srbiji, tako da je odluka Narodne banke Srbije da podigne referentnu kamatnu stopu za 0,25 odsto očekivana, ali ona nije dovela do bilo kakvih reakcija na Beogradskoj berzi, za razliku od drugih berzi.

Tržište u SAD je pozitivno reagovalo na ove makroekonomske vesti, već četiri dana berze su u zelenom pred sezonu objavljivanja novih kvartalnih izveštaja koja počinje danas, standardno sa velikim američkim bankama. Njihovi rezultati će biti indikator šta možemo da očekujemo i od ostalih kompanija, pošto su one zabeležile veliki priliv depozita koji je napustio manje regionalne banke poslije kraha SVB i First Regional Bank, ali su bili prinuđene i da plaćaju više stope na te depozite. Posebno će se obratiti pažnja na promjene u različitim poslovnim segmentima bankarskog poslovanja, koje mogu da daju sliku kako se ponašaju preduzeća u ovim okolnostima.

Od početka nedelje Meta (META) je skočila 7.34 odsto vođena novom aplikacijom Threads koju je napravila kao direktnog konkurenta Tviteru, sa već 100 miliona korisnika. Takođe Nvidia (NVDA) nastavlja svoje fantastičan performans i rast skoro bez pauze, ova akcije je od početka godine u plusu 221.18 odsto, a samo ove nedelje 8.61 odsto. Ne bi me začudilo da za dve godine ova firma bude i najveća firma na svetu, jer je poznato da u doba zlatne groznice, najbolje prolaze prodavci lopata kao i da kazino nikad ne gubi. U procvatu veštačke inteligencije koji svi predviđaju, proizvođači najkvalitetnijih čipova će biti sigurni dobitnici.

Kad se pogledaju indeksi, vidimo da je jedna od najboljih nedjelja za nama, u kojoj je evropski Stoxx 50 skočio čak 4.07 odsto, američki Nasdaq 100 za 3.33 odsto i najpopularniji indeks S&P 500 2.4 odsto. Očito je letnje vrućine pogoduju berzama, samo da ne naiđe neka oluja u vidu neočekivanih korporativnih rezultata i predviđanja za drugi deo godine.

Autor kolumne je Rade Rakočević, direktor i osnivač Senzal capital Beograd, www.senzalcapital.com

Blic Biznis

Tags
Back to top button