Da li bi čet-botovi mogli da zamene operatere u kol centrima? – Bankar.rs
KOMPANIJESAVETI ZA POSAOSLIDERSVE VESTI

Da li bi čet-botovi mogli da zamene operatere u kol centrima?

Rapidan uspon popularnosti takozvanih četbotova zasnovanih na veštačkoj inteligenciji (AI) nakon proboja Majkrosoftovog ChatGPT doveo je već sada do niza poslovnih primena, koje s jedne strane olakšavaju rad kompanijama, dok s druge strane dovode do pitanja o tome kako će se napredak AI odraziti na tržišta rada u celom svetu.

Primera radi, najnoviji čet bot kompanije Daktela sposoban je da obavi čak 1.700 razgovora u minuti. Glavna prednost, kako ističu u toj kompaniji, upravo je to što firme suočene s akutnim nedostatkom kadrova, ne moraju iznova da obučavaju operatere, niti da traže nove ljude u situaciji kada zaposleni napreduju u kompaniji ili daju otkaz.

U Dakteli, međutim navode, da je nemoguće da čet botovi ukinu ljudski faktor u komunikaciji u potpunosti, odnosno da sasvim zamene „ljudske“ operatere, budući da je njihova primarna funkcija da obavljaju jednostavnu komunikaciju, a da zaposlene rasterete i oslobode im vreme za bavljenje složenijim potrebama korisnika.

“Iskreno, ne mislim da će veštačka inteligencija zameniti ljude. Trenutno je u žiži interesovanja i znamo da odlično može da obavi mnoge zadatke. Neke, možda, preciznije nego ljudi usled prisustva takozvanog “ljudskog faktora”. Međutim, veliki broj zadataka i dalje nije moguće uraditi samo pomoću nje. Ona je idealna za jednostavne i ponavljajuće zadatke koji već imaju pripremljenu strukturu za određene poslove, kao što su, na primer, zakazivanje termina, kupovina proizvoda, rezervacije turističkih aranžmana ili informacije o stanju proizvoda u apotekama. Znamo odlično iz prakse, u zemljama u kojim poslujemo, da će ih veštačka inteligencija brže i lakše rešiti. To sa ljudima nije moguće, jer su greške moguće zbog prezasićenja i ponavljanja jednoličnih radnji”, izjavio je Rihard Bar, jedan od suosnivača Daktele.

Kamatica

Tags
Back to top button